Templomtornyok lakója.

Baranyában gyűrűzték meg, de Bulgáriában érte utol a végzete: február 15-én már csak a madár tetemét találták meg a Fekete-tenger partján fekvő Tyulenovoban. A kis gyöngybagoly megyei rekordnak számító 869 km-es távolságot repült. A legtávolabbi megkerülés abszolút hazai rekordja egyébként 2121 km, egy meggyűrűzött bagoly Izraelig jutott.

Templomtornyok, magtárak titokzatos lakója a gyöngybagoly, főként pockokkal, cickányokkal, egerekkel táplálkozik, de kisebb énekesmadarakat is elejt. Két alfaja fordul elő hazánkban: a sárgás, narancssárgás mellű alfaj elterjedtebb, míg a fehér mellű alfaj igen ritka, leginkább Dél-Dunántúlon fordul elő. Szív alakú arcfátyláról könnyen felismerhető. Európai állománya csökken, többek között jelentős veszélyeztető tényező a faj számára az utakon történő elütés, a másodlagos mérgezés és a nyestek pusztítása is.

A Magyar Madártani Egyesület helyi szervezete 405 gyöngybagolyfiókát gyűrűzött meg Baranyában, amelyek közül néhány Csehországba, Ausztriába, Horvátországba repült, de most kiderült, hogy egyikük Bulgáriáig jutott – sajnos ez lett a végállomása is. A hazai gyűrűzési adatbázisban eddig mindössze két bulgáriai vonatkozású gyöngybagoly megkerülést rögzítettek, érdekesség, hogy mindkettő baranyai gyűrűzéshez kapcsolódik.

Forrás: www.pecsma.hu