A kert dísze lehet.

Jó dolog a „szimpla” veteményes, ám ha valami újításban gondolkodunk, érdemes a zöldségféléket akár lugasként nevelni. Az elkészült lugas, alagút nem csak jól mutat, de hűsítő árnyékot is ad és nem utolsósorban könnyebb leszüretelni az érett terméseket is, nem szükséges hajolgatni.

A legegyszerűbb fémvázból vagy olcsóbb PVC-ből megépíteni az alagút alapját. A nagy terméseket érdemes felfogni, pl. háló, rongy, nylonharisnya segítségével. Amennyiben nincs akkora helyünk, hogy egész alagutat építsünk, egy boltíves támasztékra, tartóra is felfuttathatjuk a növényt a kert egyik sarkában.

Fotó: goodshomedesign.com

A tökfélékről tudnunk kell, hogy nem mind szeretnek maguktól magasra kúszni-ösztönözni kell őket. Mivel a termések nagyok, nehezek, inkább a földön futnának szívesen. Ezért „harcolnunk” kell a gravitációval szemben is.

Amikor a növények még kisebbek, könnyebben lehet őket arra terelgetni a növekedésben, amerre szeretnénk.  Nyáron a nagy melegben nagyon gyorsan is képesek nőni, ezért nem árt résen lennünk.

Az első és legfontosabb dolog, hogy a tekeredő, kunkorodó hajtásokat óvatosan kibogozzuk és kiegyengessük, majd bevezetjük a lugas rácsaiba. Ne erőltessük, csak finoman helyezzük, mert könnyen eltörhetnek. Gyengéden fűzzük át a rácsokon, a tartón, könnyű anyaggal oda is köthetjük őket.

Fotó: getbusygardening.com
Fotó: getbusygardening.com

Néhány naponta ellenőrizzük a növényt, nézzük meg, hogy minden hajtás az általunk elképzelt formának megfelelően nő-e. Ha a tök elérte a boltív tetejét, akkor már kevesebb munkánk lesz, de mindig akad egy-két kóbor hajtás, amit be kell igazítania helyére.

Fotó: goodshomedesign.com
Fotó: goodshomedesign.com

Forrás: www.goodshomedesign.com