Ne nyírd a füvet és légy boldog!

Kráterek, állatok ásásának nyomai, kiégett barna fűcsomók, az ausztráliai napsütésben szenvedő növények: a képen Kathleen Murray kertjét látjuk, azaz a Világ legrondább gyepe verseny nyertesét. A vízspórolást, környezetbarát kertészkedést népszerűsítő verseny első helyezettje mégis büszkén pózol az udvaron.

Murray Tasmániában él, a versengésen sikerült maga mögé szorítani többek között német, francia, amerikai vagy épp horvát jelölteket. Murray olyan területen él, ahol nagy a szárazság, a tartályokban összegyűjtött esővíz pedig túl értékes ahhoz, hogy ellocsolják. Ha nyáron elfogy a víz, ő és 4 tini gyermeke akár 2 hétig is várakozhat, mire új adagot hoznak a tartálykocsikban. A nő úgy érzi, hogy végre megszabadult attól, hogy a hétvégéjét fűnyírással töltse és nincs is bűntudata emiatt, főképp, hogy a exférje még 2016-ban magával vitte a fűnyírót.

Ráadásul a kert egy természetvédelmi terület mellett fekszik, ahonnan gyíkok, kenguruk, egyéb fajok járnak át. Murray ezért úgy döntött, hogy egyfajta kiterjesztésnek, védendő területnek tekinti, aminek nincs szüksége öntözésre. A nő örömmel veszi a kertbe beköltöző életet, a különféle fajokat, amelyek háboríthatlanul foglalják el az életterüket. A bandikutok például imádnak ásni, úgyhogy szorgoskodnak is, mivel nem zavarja őket.

A versengés Svédországból indult 2 évvel ezelőtt, egy népszerű nyaralóhelyről, Gotland szigetéről. A földdarabon egyik nyáron szinte órák alatt elfogyott a víz, ez adta a kampány ötletét. Azóta Gotland vízfogyasztása 5%-kal csökkent, a versenynek is köszönhetően.

A versenyt kiíró hivatal – a humort sem nélkülözve – arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy úgy is lehetünk klímahősök, hogy semmit sem teszünk.

Nem lehet tovább várni, muszáj spórolni a vízzel, ez globális probléma. Az embereken nagy a nyomás, hogy gyönyörű, buja és zöld kertet hozzanak létre, tökéletesen ápolt gyeppel. Talán egyszerűbb, ha valaki azt feleli: indultam a versenyen, azért nem locsolom a gyepem.

A kifogások keresése helyett bátran vállaljuk, hogy az élővilágért dolgozunk, a biodiverzitást és a vízfelhasználás csökkentését tűztük ki célul.

Választhatunk: vagy marad a gazdálkodóknak elegendő víz, így élelmet tudnak termelni vagy versenghetünk a szomszédunkkal azon, hogy kinek zöldebb a gyepe.

Forrás: www.theguardian.com