Fáramászás felnőtteknek.

Nekünk talán szokatlan, de Kanada, az Amerikai Egyesült Államok és Ausztrália hatalmas erdőségeiben nem ritka látvány a tűzkémlelő fa vagy torony, bódé. Az óriásira nőtt fák fontos szerepet töltöttek be a kezdődő erdőtüzek jelzésében. Természetesen nem a fák jelzik a tüzet, hanem az őrök, akik a tetejükre mászva kémlelik a rengeteget.

A gyorsaság ugyanis alapvető fontosságú a tüzek észlelésénél: minél hamarabb sikerül elfojtani a fellobbanó lángokat, annál kisebb lesz a pusztítás és a kár.

Fotó: Jurriaan Persyn/Flickr és Hannah/Flickr

Régebben ezeket a fákat használták elsősorban a korai észlelésnél. A csúcsukra erősített fülkéhez létra vagy a fába ékelt fémrámpák, tüskék segítségével lehetett felmászni. A fülkében gyakran telefon, ülőhely is helyet kapott, sőt sátor is tartozott a megfigyelő állomáshoz. Az USA-ban egészen az 1960-as évekig használták a fákat, kb. ekkor kezdtek elterjedni a megfigyelő tornyok.

Ausztráliában az 1930-as, 1940-es években sok karri fa szolgált megfigyelő állomásként.  Legalább 3 közülük ma is felkereshető, megmászható. Sőt, az egyik még napjaikban is használatos, mint tűzkémlelő fa!

A Dave Evans Bicentenáriumi Fa a Warren Nemzeti Parkban található (Pemberton). A 75 méter magasra törő fa a világ legmagasabb tűzkémlelő tornya is egyben. Egészen újnak mondható ebben a szerepben, 1988-ban szerelték fel kilátó résszel, a bicentenáriumi ünnepségekre. 165 fémtüskét kell megmászni, ha a tetejére szeretnénk feljutni.

Fotó: Chia-Hsin Ho/Flickr
Fotó: Chia-Hsin Ho/Flickr
Fotó: Laurent/Flickr
Fotó: parks.dpaw.wa.gov.au
Fotó: parks.dpaw.wa.gov.au

A Gloucester Fa a Gloucester Nemzeti Park lakója. 1947 óta használták megfigyelésre, manapság a látogatók 61 méteren keresztül kapaszkodnak fel a csúcsára.

Fotó: Miss Shari/Flickr
Fotó: John Goodridge/Flickr

A harmadik fát Manjimup és Pemberton között találjuk, Gyémánt Fa névre hallgat. Az 51 méter magas fa tetején fából készült kilátórész várja az érdeklődőket, amely 1939-ben épült, és még manapság is használatos, a légi megfigyelés kiegészítéseként.

Fotó: Huy Thai/Flickr

Forrás: www.amusingplanet.com