Előnyös génállomány.

Genetikai tesztek után derült fény arra, hogy az Ausztrália nyugati partjainál, a víz alatt tenyésző óriási zöld mezőt valójában egyetlen növény alkotja.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói fedezték fel, hogy az egyetlen példányt jelentő tengeri fű, más néven szálas gömbfű vagy szalagfű (Posidonia australis) telepe kb. 180 km2-t fed le, ami Manhattan területének háromszorosát jelenti. A Cápa-öbölben (Shark Bay) talált telepről először azért gyűjtöttek mintákat, hogy 18 ezer genetikai marker vizsgálatával felmérjék annak diverzitását, vagyis azt, hogy mennyi növényfaj alkotja a mezőt. Meglepetésként érte őket a felfedezés, hogy csak egyetlenegy növényt tudtak azonosítani.

Mivel ez a hínár évente kb. 35 cm-t nő, a kutatók azt feltételezik, hogy a növény egyetlen apró magból fejlődött ki több, mint 4500 évvel ezelőtt.

A Cápa-öböl tökéletes helynek tűnik a növény számára: egészen különleges, nagyrészt háborítatlan környezetet találunk itt, nem véletlenül a Virágörökség része. Nagy mértékben védett az óceán durva hatásaitól, meglehetősen nyugodtan tud itt a tengeri fű növekedni.

A védett hely mellett egy másik tényező is kulcsszerepet játszhatott a növény növekedésében: annak genetikai öröksége. Mivel klónokkal szaporodik, a kutatócsapat bebizonyította, hogy poliploid szervezet. Ez azt jelenti, hogy a normál kromoszómaszám duplájával rendelkezik. A diploid, normál kromoszómaszámú egyedek csak a szülők génjeinek felét öröklik, viszont a poliploidok mindet. A feltételezések szerint ez előnyhöz juttatja a növényt, hiszen többféle génnel tudja túlélni a környezeti változásokat. A klónnal történő szaporodás miatt pedig az utódok is ugyanezzel az állománnyal rendelkeznek.

A szenzációs felfedezés után a tudósok most még többet szeretnének megtudni a növény ellenállóképességéről a klímaváltozás kapcsán. 2010-ben egy tengeri hőhullám az öböl hínárállományának 36%-át pusztította el, de ez a tengeri fű magához tért és jól fejlődik azóta is. Ez pedig ígéretes az élővilág számára, hiszen ez a hatalmas növénytelep számos állatfajnak is az otthonát jelenti.

A felfedezést a  Proceedings of the Royal Society tudományos folyóiratban publikálták.

A kiemelt kép illusztráció.