Az őshonos magyar kutya meghódította az óceán túlsó partját is.

Világszerte kutyatenyésztők hada szorgoskodik azon, hogy mindenki megtalálja azt a fajta kutyust, amelyiket igazán közel tud magához érezni. Van kicsi, lóméretű, szőrös, vicces bundás, kopasz, kajla és házőrző kutya is. Az Amerikai Egyesült Államokban számtalan fajta létezett már eddig is, de most a paletta egy újabb taggal bővült. Ki nem találnád, hogy melyik az!

https://www.instagram.com/p/BHNg8G7DbAc/?tagged=pumi

Az Amerikai Kennel Klub (AKC) hivatalosan is regisztrálta a 190-dik kutyafajtáját, ami nem más, mint a pumi. Európában már régóta ismert és tartott kutyafajta, de az USA-ban eddig nem volt elismert fajtaként rögzítve.

https://www.instagram.com/p/BHArJ-2iNC4/?taken-by=millanthepumi

Nekünk persze nem kell őt bemutatni, hiszen legismertebb terelőkutyánk, nemzeti örökségünk része. Kiváló kísérő- és sportkutya. Magyarországon őshonos, hazánk területén, a 17-18. század folyamán alakították ki a puli és a merinói juhnyájakat hazánkba kísérő terrier jellegű pásztorkutyák kereszteződéséből. Így jött létre a közepesnél kisebb termetű, a pulinál rövidebb szőrű, lebicsakló fülű terelőkutya, amely gyorsan népszerű lett a pásztorok között. Szőrzete tincses, nem nemezesedik, de rendszeres ápolást igényel. Leggyakrabban a szürke különböző árnyalataiban fordul elő, de van fehér, fekete és fakó színű is.

https://www.instagram.com/p/BG3W2xgCNKD/?taken-by=millanthepumi

A pumi elnevezést, amely valószínűleg Pomeránia nevéből származik, először 1795-ben írták le. Első ismert tenyésztője gróf Festetics Sámuel volt. Sokáig a pulit és a pumit nem tekintették különálló fajtáknak, csak 1920-ban történt meg a két fajta szétválasztása. Ekkor kezdődött meg Magyarországon a pumi törzskönyvezése.

https://www.instagram.com/p/BGFDABtiNJX/?taken-by=millanthepumi

Mindezek ellenére a pumi a kilencvenes évekig viszonylag ismeretlen maradt hazánkban, miközben a skandináv országok lakói, elsősorban a finnek megkedvelték ezt a fajtát. Az 1990-es években aztán a pumi robbanásszerűen ismert lett Magyarországon is.

A pumi energiája kimeríthetetlen. Rendkívül éber, véleményének mindig hangos csaholással, ugatással ad hangot. Nagyfokú mozgásigényét leginkább kertes házban képes kielégíteni. Gyorsan tanul, hihetetlenül mozgékony, ideális a különböző kutyás sportok űzésére. Szeret szerepelni, a figyelem középpontjában lenni, „bohóckodni”.

https://www.instagram.com/p/BG7oPzriNOa/?taken-by=millanthepumi