Repkedő munkások.

Egyre több helyen találkozhatunk drónokkal, számos munkát már a mezőgazdaságban is átvettek a repkedő szerkezetek. Permeteznek, öntöznek, szüretelnek, sőt Ausztráliában még ennél is több feladatot bíztak rájuk: már ültetésre is befogták őket.

A hírek szerint egy egész napraforgó ültetvény dicséri a drónok keze munkáját: ez az első olyan napraforgó tábla, amelyet ezek a gépek ültettek. Korábban árpa, lucerna és búzamagok vetésénél már alkalmazták ezt a technikát, de sokan szkeptikusak voltak, hogy napraforgónál is működik-e a módszer. Ennek a növénynek ugyanis meglehetősen egyenletes távolságra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően növekedjen.

Az Ausztráliában, Queensland-ben található területen a kísérlet részeként Roger Woods drónpilóta és farmer több tízezer magot vetett el sikeresen egyetlen drónt reptetve. A drón 45 ezer magot vetett hektáronként, amelyből 30 ezer növény kikelését várták. Az első olyan kísérleti napraforgótábla, amit teljes egészében drón vetett el, azóta már virágzásban van, sokan érkeznek megcsodálni.

A modern, sokkal kevésbé káros gyakorlat lehet a jövő útja. A drónos ültetés ugyanis nem zavarja meg annyira a talajt, nem avatkozik be a talaj életbe, kevesebb kárt okoz.

Nem ez az egyetlen terület, ahol sikeresen alkalmazzák a drónokat. Az erdősítésben is szerepet kapnak, ahogy a fajok megmentésében is, például veszélyeztetett teknősöknél segítik a kutatókat, de a 2020-as ausztráliai bozóttüzeknél a koalák mentéséhez is asszisztáltak.

Forrás: www.wionews.com