Sportos vetítés.

Megérkezett az alternatív energiaforrások kora, hiszen most a helyzet is rákényszerít minket arra, hogy új, környezetbarát és takarékos lehetőségek után nézzünk. Magyarországon most egy olyan mozi nyílt meg, ahol biciklizéssel termelhetünk áramot, aminek segítségével pedig a filmet “tekerjük”.

A kerékpáros mozi a Balaton partján, Alsóörsön nyitotta meg a kapuját október 8-án. Idén már csak egyetlen vetítés maradt (október 28-án), de jövő nyárra, a szezonra izgalmas filmkínálatot ígérnek az üzemeltetők.

Hebling Zsolt polgármester azt nyilatkozta a VEOL Veszprém Megyei Hírportálnak, hogy a mozizásnak ez a formája egészséges időtöltés, védi a környezetet, és szórakoztató. Alsóörs turisztikai irodája központi helyen, a strand szomszédságában található, ott alakították ki a létesítményt és egy termelői piacot, amelyek megvalósítására hatmillió forint uniós vidékfejlesztési támogatást nyertek el.

A bringás mozi Novák Mátyás kiskunfélegyházi villamosmérnök tervei alapján készült. A nézők hat speciális jármű hajtásával termelik az áramot, ami nem csak a mozit működteti, de a hangtechnikát is, sőt a telefonjukat is tölthetik róla a látogatók.

A moziban megtekinthető első kisfilm egyébként a balatoni Riviéra-térséget, illetve a környező településeket mutatta be: Alsóörsöt, Felsőörsöt, Csopakot, Paloznakot és Lovast.

Forrás: www.veol.hu

A kiemelt kép illusztráció.