Méhkaptárból a tudományba.

A nagy felfedezések sokszor a véletlenen múlnak, ahogy azt egy friss eset is bizonyítja. Egy tudós, aki nem mellesleg amatőr méhész, a kaptárait gondozta egy napon, amikor különös dologra figyelt fel. Korábban eltávolított egy tucatnyi viaszférget, azaz a nagy viaszmoly (Galleria melonella) lárváit, amelyek a kaptárban élnek és használt viasszal táplálkoznak. A kivett lárvákat egy műanyag szemeteszsákba tette. Most döbbenten látta, hogy a szatyor tele volt lyukkal.

Federica Bertocchini a madridi Biológiai Kutatóközpontból úgy fogalmazott, hogy egyértelmű volt: kémiai lebomlás történt, úgyhogy tovább vizsgálódtak. Kiderült, hogy a viaszféreg erős hatású enzimet termel a nyálában, amely villámgyorsan képes lebontani a polietilént, egyfajta műanyagot. A kutatók az eddigi felfedezéseiket a Nature Communications folyóiratban publikálták.

Wax worm, U, Maryland, side 2015-07-13-13.01.17 ZS PMax

A tudósok tovább vizsgálódva 200 fehérjét azonosítottak a féreg nyálában. Ezek közül kettő enzim tűnik annak az ágensnek, amely a polietilén lebomlásában szerepet játszik.

A műanyaghulladékok problémája világszerte megoldásra vár. A plasztik újrahasznosítása során a polimerláncok felszakadása egy hőt igénylő folyamat. Ezek a férgek azonban szobahőmérsékleten dolgoznak és néhány óra alatt képesek lyukakat szaggatni a szatyorba. Márpedig ezek ígéretes eredmények, reményre adnak okot, hogy forradalmasítható a műanyag újrahasznosítása, lebontása. A kutatók úgy látják, hogy az enzimek szintetizálással is előállíthatók lennének, megfizethető, hatékony, tömeggyártás során. Sőt, akár a későbbiekben otthoni készletek formájában is piacra kerülhetnének.

Forrás: mymodernmet.com, kiemelt kép: CSIC Communications Department/PA