Erős illat.

Kynam-nak vagy kyara-nak nevezik azt a rendkívül ritka fát, amit nagyon erős, összetett illata miatt a parfümökben és füstölőkben használnak. Egyetlen grammja akár 10 ezer dollárba (kb. 3 millió Ft-ba) is kerülhet, amivel messze a legdrágább fának, sőt a legdrágább természetes anyagnak számít a világon.

Egyébként az agárfa vagy sasfa (Aquilaria malaccensis) mindegyik fajtája drága. Ez a növény évezredek óta fontos része a kínai, japán, indiai, arab és délkelet-ázsiai kultúráknak. Az elmúlt években az ugrásszerűen megnőtt kereslet miatt még tovább drágult ez az anyag.

A sasfa közepe viszonylag illatmentes, halvány színű, de bizonyos körülmények között a fa egy sötét gyantát termel, amely a rendkívül értékes kynam-ot eredményezi.

Évszázadok óta tudják az emberek, hogy a sasfa csak akkor termel ilyen gyantát, amikor károsodik. A korábbi feltételezések szerint a károsodást számos stresszfaktor, például villámcsapás vagy a hangyák, méhek támadása, nagyobb állatok rágása idézheti elő. Mára kiderült, hogy mindez egy bizonyos penészgomba fertőzésének köszönhető.

A Phialophora parasitic nevű penész behatolva a fába előidézi az illatos gyanta képződését. A sűrű anyagnak átható, karakteres illat van, amelyet magasminőségű parfümöknél és illatosítóknál használnak. A fertőzést mesterségesen is megpróbálják az ültetvényeken előidézni.

Ez a legritkább fa a Földön, ritkább, mint a titán, az urán a platina, a gyémánt. Egy kereskedő eddigi legnagyobb darabja egy 16 kg-os, 600 éves fadarab volt, amire 5 év kutatás után bukkant.

Nem lehet előre megmondani, hogy egy sasfa fog-e valaha kynam-ot termelni vagy sem. Nincs a világon olyan szakértő, aki azonosíthatná anélkül, hogy megszagolná először a gyantával töltött fát. A legtöbb esetben pedig a teljes aromát csak akkor érezni, ha elégetünk egy faforgácsot.

Akár néhány gramm fa megváltoztathatja a megtalálója életét, ezért sokan elképesztő kincskeresésbe kezdenek, hogy rábukkanjanak a növényre. A fakivágások hatására pedig drámaian lecsökkent a növény állománya.

A kincsvadászok mindent megtesznek, hogy felkutassanak sasfákat. Kambodzsában egy templomkertben álló, 200 éves fáról vélik, hogy egy nap majd kynamot termel, egy japán vásárló ezért dollármilliókat ajánlott fel a szerzeteseknek. Az ajánlatot elutasították, most katonák őrzik a fát.

Forrás: www.odditycentral.com