A mosogatás olykor terhelő is lehet mikor halomban állnak a mosatlan eszközök, tányérok. Ilyenkor nagyszerű megoldásnak tűnik – főleg, hogy ha a háztartásban többen is élnek – egy mosogatógép vásárlása. Praktikus egyszerű és elvégzi helyettünk a munkát csupán csak az evőeszközöket, tányérokat, poharakat és edényeket kell beletenni a megfelelő módon. A vásárlás előtt nem árt pontosan tisztában lenni, hogy milyen paraméterek alapján szeretnénk vásárolni. Ennek az előrelátásnak a legnagyobb előnye Black Friday-kor van.

Black Friday egyszer van egy évben és igen jelentős szerepe van. Ezen a napon óriási kedvezményekkel lehet megvásárolni azt, ami normális esetben túl drágának tűnhet. Ez nem egy ünnep, ez egy amerikai szokás mely során az emberek szinte őrült módon rohamozzák meg a boltokat. Ilyenkor a legkényelmesebb megoldás az online vásárlás, valamint az, hogy teljesen felkészültek legyünk vagy is tudjuk azt, hogy milyen terméket szeretnénk vásárolni.

A mosogatógép egy nagyszerű eszköz. A mosogatást a mozgó víz végzi, amely elektromos pumpák segítségével fúvókákon át meghatározott nyomással préselődik a gépbe, melyek forognak, hogy az edények és eszközök minden részét érjék. Az ehhez szükséges mosogatószerek minden ételmaradékot eltávolítanak. Speciális mosószer és öblítő szükséges mely meglágyítja a vizet, így lesz teljesen foltmentes a száradási folyamat (nem látszódnak a vízcseppek például az üvegpoharakon). Mosogatógéppel sokkal higiénikusabb mosogatni, mivel a mosogatási hőfok jóval magasabb (kb. 65 fok).

A mosogatógépek lehetnek beépíthetőek vagy standard-ak, azaz szabadon állók. Mindegyik darab más és más nagyságú, ez a beépíthetőknél nagyon fontos, hiszen pontosan illeszkednie kell a kívánt helyre. Általában nem haladja meg a szabványméretet, azaz a 90cm-es magasságot (konyhapult magasság). Főként a szélességük változó, de az sem jelentősen, ez függ attól, hogy mekkora a kapacitásuk (6-14 terítékig). Helyük a mosogatóhoz közel ajánlott mivel az áramellátáson kívül vízbetáplálást és szennyvízelvezetést is igényelnek.

A beépíthetőségükön kívül megkülönböztetünk kezelőpaneles mosogatógépeket, teljes integrált mosogatógépeket, valamint dekorozott mosogatógépeket. A kezelőpaneles mosogatógépeknél a kezelő felület elől helyezkedik el. Beépített gép esetén ez a panelrész mindig látható. Előnye, hogy mosogatás közben a program bármikor leállítható vagy ellenőrizhető a program folyamata. A dekorozott mosogatóképekre az jellemző, hogy a gép elején lévő vagy helyezendő lap csak néhány milliméter vastag. Nehézséget okozhat egy ilyen típusú mosogatógép választása, hiszen nem minden ajtólap készíthető el dekor formában.

A teljesen integrált mosogatógépeknél az a cél, hogy teljesen el legyenek rejtve a bútorzatba. Rusztikus, vidékies konyháknál szokták javasolni, ahol a modern kezelőpanel nem illik a konyhai arculathoz. Előnye, hogy egyáltalán nem vehető észre, azaz “álcázott”. Hátránya, hogy a program üzemelés közben nem állítható le, valamint nem kísérhető figyelemmel.

A mosogatógépek többféle programmal vannak ellátva. Az alaptípusok rendszerint 4 programmal készültek, de létezik 6 vagy 7 programmal ellátott is. Az egyes programok mosogatási ideje, intenzitása, vízfogyasztása, valamint hőfoka más és más. A leggyakoribb programtípusok például a gyorsmosás, energiatakarékos mosás, előöblítő program, intenzív program.

Manapság már egyre jobban előtérbe kerül a fogyasztás és energiaigény. Fontos szempont a mosogatógépek energiafogyasztása is, valamint, hogy milyen energiahatékonysági osztály besorolásba tartoznak. Ehhez nagyon érdemes megfigyelni milyen paraméterek szerepelnek az energiafogyasztást jelző címkén például. A mosogatógépek energiaosztály besorolása A+++-tól D-ig terjed. A legnagyobb mosogatógépek általában a leghatékonyabbak, viszont ehhez az is szükséges, hogy maximálisan ki tudjuk használni a töltő teret, így még hatékonyabb az energia fogyasztás is (kevesebb vizet használat).

Azt fontos tudni, hogy az inverteres motor az egyik fő alkatrész, amely befolyásolja a gép hatékonyságát. Mindenféleképp kefe nélküli motorral ellátott típust érdemes választani, hiszen hatékonyabbak és csendesebbek is a többi típushoz képest. Alapvetően két okból érdemes odafigyelni az energia fogyasztásra. Egyrészt a háztartás költségvetése miatt, másrészt viszont környezetvédelmi szempontokból. Bár a magasabb energiaosztály besorolású mosogatógépek sokkal drágábbak, kevesebb energiát fogyasztanak. Az energiatakarékos mosogatógépre való váltás akár 50%-kal csökkentheti az energiaköltségeket, így néhány év alatt megtérülhet a beruházás.

Az energiaárak rendkívüli mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban a világ minden táján. Az életstílusunk lényegesen több energiát igényel, ennek köszönhetően az energiaforrások egyre fogynak. Az energiahatékonyság soha nem volt még ennyire fontos, mint manapság, hiszen az emberi élet természetre gyakorolt hatása egyre növekszik. Ha csak Európa teljes lakosságát nézzük és lecserélnék a mosogatógépeket egy sokkal energiahatékonyabb típusra, nagy mennyiségű elektromos áramot takaríthatnánk meg. Ezáltal nem csak a pénztárcánknak lenne előnyös, hanem a minket körbevevő környezetre is pozitív hatást gyakorolna hosszútávon.