Lenyűgöző: pillants bele egy fekete gólya család életébe!

A fekete gólya hazánkban fokozottan védett és csak kis állománnyal rendelkezik. Elsősorban a vizes élőhelyek közelében elterülő erdőket kedveli. Fontos számára a háborítatlanság, az ember jelenlétét nem szereti. Élőhelyét főként a fakitermelés veszélyezteti, hiszen a fészkét akkor is elhagyja, ha a közelben kivágják a fákat. Költöző madár, télen melegebb éghajlatra vonul.

A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők. A Gemenc Zrt. honlapján követhetjük egy, Bajától nem messze, az erdőben élő gólyacsalád életét.

A gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím gólya fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén szokta eltölteni, itt ugyanis többször leolvasták már a gyűrűjének számát. Jelenleg a szülőpár mellett 3 fióka él a fészekben, ők május elején bújtak ki a tojásból.

Az alábbi videón nyomon követhetjük, hogy miként telik egy nap a gólya családnál, élelemkereséssel, tollászkodással. Bűbájosak, nem?Broadcast live streaming video on Ustream