Csökkentsük az élelmiszerhulladékot.

Világviszonylatban az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként vagy megy kárba. Legyinthetünk, hiszen ezt a nagy számot nem érezzük magunkénak, azonban ha azt mondjuk, hogy egy átlagos magyar fogyasztó évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert a nem megfelelő tárolás miatt megromlott, vagy csak mert feleslegesen vásárolta meg, azt már mindenki a saját bőrén érzi. Sőt, a saját pénztárcáján, ha hozzátesszük, hogy ezzel évi 50 ezer Ft-ot dob a kukába egy négytagú család.

Az óriási élelmiszerpazarlást 2 ponton biztosan csökkenthetjük: a megfelelő hűtőhasználattal és a tudatos vásárlással.

Ha még hűtővásárlás előtt állunk, érdemes a hasznos kiegészítő funkciókat figyelembe venni. Érdemes energiatakarékos lineáris inverter kompresszorral felszerelt készüléket választani, hiszen így kiküszöbölhető a hosszú időn át történő, hatékony élelmiszertárolás legnagyobb ellensége, a hőmérséklet-ingadozás. A frissentartó rendszerek tovább őrzik meg a húsok, zöldségek, gyümölcsök frissességét. Az olyan különleges megoldások, mint az úgynevezett ökoajtó, amikor a hűtőajtónak csak egy kisebb részét nyitjuk ki, az ételek frissen tartását és az energiahatékonyságot szolgálja, hiszen így a kisebb felület miatt kevesebb hideg levegőt engedünk ki a hűtőből. A kopogásra átlátszóvá váló üvegajtó esetében pedig már egyáltalán ki sem kell nyitni a készülék ajtaját ahhoz, hogy meggyőződjünk a hűtőnk tartalmáról.

A hűtőknél általános probléma a nem megfelelő használat: nem elég hideg a hűtőtér, vagy a nem odavaló élelmiszereket is bepakolják. Azzal is csökkenthető a pazarlás, ha ezekre kiemelt figyelmet fordítunk.

A másik kritikus pont a vásárlás: az impulzus vásárlás, a felesleges, akciós dolgok felhalmozása is kidobáshoz vezethet. A gondok ott kezdődnek, hogy a fogyasztók közel fele nincs tisztában azzal, hogy mi a különbség a minőségét megőrzi és a fogyaszthatósági dátum között. Az utóbbival szemben az előbbi esetben a termék a dátum lejárta után is biztonsággal fogyasztható – ha ezt tudjuk és nem dobjuk ki kóstolás nélkül, máris tettünk egy lépést a pazarlás csökkentése felé.

Fontos, hogy igyekezzünk minél tudatosabban vásárolni: tervezzük meg az ebédet, írjunk listát, gondolkodjunk előre.

Forrás: elelmiszer.hu