Növénynevek, melyekben benne van a Mária név is.

Mária az egyik leggyakoribb női keresztnevünk, ráadásul Szűz Mária neve is, nem csoda hát, hogy rengeteg növény nevében szerepel.

Csokorba gyűjtöttük őket, ezzel kívánva boldog névnapot a Máriáknak!

1. Mária könnye: a viaszvirágot (Hoya) szokták ezen a néven is emlegetni. A fehér virágok úgy néznek ki, mintha porcelánból vagy viaszból lennének.

Mária könnye

2. Mária könnye: ugyanezzel a névvel illetnek egy pázsitfűfélét is, a rezgőfű (Briza media) nevű növény Göcsejben elterjedt népi neve ugyanis Mária könnye. A növény ezáltal helyi szakrális Mária-jelkép.

Mária könnye

3. Máriatövis: a szamárkóróként is ismert gyógynövényt (Silybum marianum) más néven Mária tövises tejének mondják. Ennek alapjául az a gyönyörű monda szolgál, miszerint amikor Mária menekült Jézussal, futtában gyorsan megszoptatta, s miután végzett, egy csepp tej hullott az egyik közeli virágra. Ebből lett a máriatövis.

Máriatövis

4. Mária rózsája: a mediterrán eredetű bársonyos kakukkszegfű (Lychis coronaria) elterjedt, a 16. századtól igazolható népi neve a Mária rózsája. Hazánkban védett faj.

5. Mária cipellője, Mária cipője: a kosborfélék családjába tartozó Cypripedium calceolus hivatalos magyar neve Boldogasszony papucsa. A növény szigorúan védett.

6. Mária virága: bizony, ez a mindenki által ismert gyöngyvirág (Convallaria majalis), mely illatos, fehér virágú, erdők árnyékos aljnövényzetében élő, mérgező bogyójú és gyöktörzsű gyógy- és dísznövény. Erdélyben Mária virágaként tisztelik a hagyomány alapján, mely szerint a Golgotáról hazatérő Mária földre hulló könnyeiből keletkezett.

Gyöngyvirág

7. Mária füve, máriafű: A hegyi árnika (Arnica montana) a fészkesek családjába tartozó illatos gyógynövény. Mária-szimbólum, mely a sarlatánok, a boszorkányok és az elemi csapások ellen véd.

Máriafű

8. Mária tenyere: A kiskertekből ismert szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) népies elnevezése.

Bőrlevél

9. Márialevél: A Tanacetum balsamita kellemes, menta illatú gyógy- és fűszernövény, melynek hivatalos neve a Boldogasszony tenyere, de számos népi elnevezéssel is rendelkezik, például viccesen vénasszony büzlentyűnek is hívják.

Márialevél

10. Mária ágyszalmája: Az orbáncfű (Hypericum perforatum) népi elnevezése arra utalhat, hogy ezen gyógynövény olaját szülésnél, sebkezelésre is használják.

Orbáncfű

11. Máriavirág: A füzérajak (Physostegia virginiana) finom megjelenésű, lila virágai Mária nap körül nyílnak. Vágott virágként is ismert.