Edd magad egészségesre!

Az egészséges táplálkozás több annál, mint hogy rostokban és vitaminokban gazdag ételeket fogyasztunk. Fennálló problémáinkat is csökkenthetjük, ha ügyelünk arra, mit eszünk. Így például léteznek olyan zöldségek, amelyek bevethetőek a magas vérnyomás elleni harcban.

Egészségesek, finomak, kiskertben is termeszthetőek akár – iktassuk be rendszeresen az alábbi zöldségeket, ha magas a vérnyomásunk!

1. Zöld leveles zöldségek

saláta

Spenót, kelkáposzta, káposztafélék, rukkola: mind remek választás. Nemcsak rengeteg A-vitamint és vasat, de egyéb értékes tápanyagokat is tartalmaznak. Emellett a levélzöldségek természetes nitrátforrások is; a nitrát pedig segít pihentetni az ereket, csökkenti a szív terhelését és így a vérnyomást. A hobbikertészek számára jó hír, hogy ezeket a zöldségeket viszonylag egyszerű termeszteni, és változatosan elkészíthetőek főzeléknek, köretként, salátaként vagy szendvicsbe. Már tavasszal elültethetjük őket, de létezik áttelelő változat is, amit ősszel vethetünk. Magaságyásokban, ládákban is jól fejlődnek.

2. Batáta

batáta

A batáta (vagy édesburgonya) remek rost-, antioxidáns- és A-vitamin forrás. Ami a magas vérnyomásban szenvedőknek fontos, az a gumó magnéziumtartalma. Igaz, hogy hosszabb időt igényel, amíg a szüretig jutunk, és meglehetősen melegigényes is a növény, ezért csak ilyen helyen próbálkozzunk a termesztésével.

3. Borsó

borsó

Rostok és szívvédő vitaminok forrása, a sárgaborsóban lévő fehérje pedig a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik. A borsó rendkívül egyszerűen termeszthető, gyorsan megnő a kiskertben, nem kell sokáig várnunk a szüretre. Legjobb, ha már tavasszal elvetjük (vethetünk szakaszosan, többször is a tenyészidőszak alatt), a nagy melegben ugyanis nem fejlődnek már olyan jól a borsónövények.

4. Cékla

cékla

A cékla nagyon tápláló és nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, mangánt és káliumot. Legjobban a hűvösebb időjárási viszonyok között érzi magát. Ne csak a cékla jól ismert gumóját fogyasszuk, hanem a szívünk érdekében a zöld leveleit is, amelyekből finom zöldséglé is készíthető.

5. Fokhagyma

fokhagyma

Aprítva vagy zúzva, a fokhagymából felszabaduló allicin mellékhatások nélkül csökkenti a vérnyomást. Leginkább nyersen fogyasztva fejti ki áldásos hatását, és a fokhagyma egyébként is annyi mindenre jó, hogy mindenképpen érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.

6. Zellermag

zellermag

A zellermagot több ezer éve használják a tradicionális orvoslásban, az indiai ájurvédikus gyógyászatban pl. megfázás, influenza ellen és vizelethajtóként ismeretes. Egyes források szerint a vérnyomás csökkentésére is kiváló. Nagyobb mennyiségben ne fogyasszuk, mert allergiát okozhat és extrém nagy dózisban mérgező is lehet.

7. Sütőtök

sütőtök

Ősszel egyébként is jön a sütőtökszezon, külön öröm, hogy ezzel még a vérnyomásunkat is csökkenthetjük! Tele van béta-karotinnal, valamint rosttal. Ami viszont a vérnyomásproblémán segít, az a kálium. Termesztésükhöz nem árt, ha kellően nagy hellyel, jó minőségű talajjal és türelmemmel rendelkezünk, mert hosszú hónapokat kell várnunk a szüretig.

8. Paradicsom

paradicsom

A likopin egy erős antioxidáns, amelyből rengeteget tartalmaz a paradicsom termése. Ez az antioxidáns a koleszterin szabályozásával segít a vérnyomás alacsonyan tartásában. A paradicsom ugyanakkor C-vitaminban, káliumban és rostokban is gazdag. Paradicsompalánta nevelésével bárki próbálkozhat, akár egy dézsában, a balkonon is. A bátrabbak persze magról is vethetik, a fagyok elmúltával. Ahogy a növény növekszik, szüksége lesz támasztékra, karó vagy futtatórács formájában.