A haletetéstől az aprító buliig.Remélhetőleg sok háztartásban összeszedik a zöld hulladékot, és senkinek sem kell a kukába gyömöszölnie a száradásnak indult karácsonyfát. Aki viszont szeretné kreatívabb módon újrahasznosítani a fenyőjét, annak adunk 6 remek tippet!

1. Hasznosítsd újra a fát!

Karácsonyfa újrahasznosítás

Számos városban vannak olyan udvarok, ahol összegyűjtik, majd újrahasznosítják a fákat (van, ahol össze is gyűjtik nekünk, elég kitennünk a kuka mellé egy bizonyos napon). Itt általában aprítás után mulcs készül belőlük.

2. Étel és élőhely a halaknak

Karácsonyfa újrahasznosítás

Ha nagy horgász vagy, akkor megfontolandó ötlet a fenyőfát vízbe tenni egy közeli tóban. A fenyők természetes, lebomló élőhelyet biztosítanak a halaknak, és az algák számát is növelik, ami táplálék a vízben úszkáló élőlényeknek. Persze a merítés előtt ne felejts el minden díszt leszedni róla.

3. Mulcs a tűlevelekből

Karácsonyfa újrahasznosítás

A saját kertedben mulcsként is hasznosíthatod a kidobásra ítélt fát. Távolítsd el az ágakat, és rázd le az elszáradt tűleveleket.

4. DIY alátétek, faszeletek

Karácsonyfa újrahasznosítás

Szalagfűrész vagy körfűrész segítségével mutatós faszeleteket vagy alátéteket készíthetünk a fából. Dörzsöld át a vágásfelületet, hogy ne sértse fel a kezedet, és kezelni sem árt ezt a gyantásodásra hajlamos fát.

5. Készülhet belőle tűzifa

Karácsonyfa újrahasznosítás

Felaprítás után el is lehet tüzelni a fenyőt, akár kazánban, akár kandallóban, vagy a kerti sütögetőben. A tűlevelek ugyan gyorsan megszáradnak, a tuskók kiszáradására biztosan jó pár hónapot kell várni.

6. Rendezz faaprító partit!

Karácsonyfa újrahasznosítás

Bérelj egy faaprítót, és hívd meg a barátaidat, szomszédaidat, a karácsonyfájukkal együtt. Majdnem akkora móka, mint egy disznóvágás: miközben valaki aprít, a többiek forralt bort iszogatnak, sütögetnek és beszélgetnek. Persze ügyeljetek a biztonságra, aki a gépet kezeli, csak később kapjon az alkoholból.

Képek és ötlet: http://www.housebeautiful.com/