Hihetetlen ritkaságok.

Enni muszáj, és persze az sem mindegy, hogy mit eszünk. Az alábbi ételeket azonban bizonyára nem azért fogyasztja bárki, hogy ne korogjon a gyomra. Az árukat nézve nem kérdés, hogy a tányérra kerülő pár falatból egész városokat, világkörüli utakat lehetne finanszírozni.

Íme, a világ 10 legdrágább étke!

10. Mattake vagy Matsutake gomba (foltostönkű gyűrűspereszke) – $1,000 (kb. 300 000 Ft)

A legdrágább ételek

A matsutake néven ismert pereszke a világ legdrágább gombája. Megtalálható Ázsiában, Észak-Amerikában, és Európában is, főként Japánban, Kínában, Koreában, az USA-ban, Kanadában, Finnországban és Svédországban fordul elő. A legnépszerűbb az, amelyik a japán erdeifenyővel él együtt. Általában a lehullott levelek alatt bújik meg, rettenetesen nehéz megtalálni. Japánban is csak évi 1000 tonna terem.

9. Westin Hotel Bagel – $1,000 (kb. 300 000 Ft)

A legdrágább ételek

Ez a bagel több, mint egy egyszerű szendvics. A Frank Tujague séf által megálmodott kreáció a New York-i Westlin Hotelben érhető el. Kis mennyiségben fehér szarvasgomba krémes sajtot tartalmaz, és goji bogyó rizlinges zselét is rejt, amelynek arany levelei vannak. Az árat igazából a gomba dobja meg, mivel önmagában is a világ ételeinek legdrágábbika.

8. Trillió dolláros homáros rántotta– $1,000 (kb. 300 000 Ft)

A legdrágább ételek

Vajon mi kerül egy omletten ennyibe? A New York-ban található Le Parker Meridien Hotel étterme homárt és Sevruga kaviárt ad 6 tojáshoz. Az ezerdolláros omlett olcsóbb változatába kevesebb kaviár kerül, így az „csak” 100 dollárt húz ki a zsebünkből (kb. 30 ezer Ft). A teljes változatból összesen eddig 12 tányérnyit adtak el, míg a kisebb formáját évente kb. 50-szer rendelik.

7. Craftsteak’s Wagyu Ribeye Steak (vagjú marhabordából készült steak) – $2,800 (kb. 800 000 Ft)

A legdrágább ételek

A vagyu (vagjú) marha egy fekete szőrű japán igásmarha, amely márványozott húsáról ismert. Fantasztikus ízű, selymesen lágy és puha, amelyet a zsírsavak összetételének és a magas „umaminak” – az édes, a savanyú, a sós és a keserű melletti „ötödik” íznek – is köszönhet. A marhahús Rolls Royce-ának is nevezett hús legjobbika Kobe-ból származik, és a Hjogó tartományban nevelkedett marhákból készül. A legenda szerint ezeket az állatokat sörrel itatják és rendszeresen masszírozzák, de ez állítólag nem igaz. Az viszont biztos, hogy egy azóta bezárt New York-i étteremben közel 800 00 Ft-ért lehetett marhasteaket enni.

6. Bombay Brassiere’s Samundari Khazana Curry – $3,200 (kb. 900 000 ft)

A legdrágább ételek

Egy Bombay-ban működő bisztró úgy döntött, hogy a Legyen Ön is milliomos! nyerteseinek ajánlja ételkreációját, így beletett mindent, ami drága: Devon rákot, fehér szarvasgombát, Beluga kaviárt arany levélben. Biztos, ami biztos, adtak hozzá arany bevonatú skót homárt, kaviárral töltött fürjtojást és tengeri fület is.

5. Domenico Crolla által készített Pizza Royale 007 – $4,200 (kb. 1 millió 200 000 Ft)

A legdrágább ételek

Domenico Crolla egy skót séf, aki arról vált ismertté, hogy portrékat süt a pizzába. Nem maradhatott ki a 007-es sem, az ő nevét viseli a Pizza Royale 007, noha a James Bond film producerei nem rajongtak az ötletért. A 30 cm-es pizza konyakban érlelt homárral, pezsgőben áztatott kaviárral, paradicsomszósszal, skót füstölt lazaccal, sonkával, szarvasérmékkel és vintage balzsamecettel készült. Az egésznek a tetejére pedig 24 karátos aranypelyhek kerültek, amiket szintén meg lehetett enni.

4. Densuke fekete dinnye – $6,100 (kb. 1 millió 700 000 Ft)

A legdrágább ételek

A fekete görögdinnye igen ritka gyümölcs, különösen a Densuke fajta, ami kizárólag Japánban, a Hokkaido szigeten terem. Egy szüret alkalmával mindössze néhány tucat gyümölcsöt lehet betakarítani. Ami különlegessé teszi az a keménysége, ropogóssága, ami szinte tökéletes, ráadásul elképesztően édes ízű. Egy közel 7 kg-os gyümölcs egyszer 1 millió 700 000 Ft-ért lelt gazdára.

3. Yubari királydinnye – $22,872 (kb. 6,5 millió Ft)

A legdrágább ételek

Ezek nem éppen azok a dinnyék, amelyekkel a szupermarketekben találkozhatunk. Az exkluzív ajándéknak számító narancssárga húsú királydinnye az arányai és édessége miatt kerül csillagászati összegbe. Kifejezetten az értékesítésére rendeznek aukciókat. 2008-ban közel 100 dinnyét bocsájtottak árverésre, a legszebb példányra egy étteremtulajdonos licitált, és nagyjából 6,5 millió Ft-ot fizetett érte.

2. Almas kaviár – $25,000 (kb. 7 millió Ft)

A legdrágább ételek

Rendkívül ritka, Iránból származó csemege. A kaviár eleve sem egy olcsó cucc, de ennek a változatnak a ritkasága tovább növeli az értékét. Még olyan helyet is szinte lehetetlen találni, ahol hozzájuthatunk. Egy Londonban, a Picadilly-n található bolt kínálatban tartja, és 24 karátos arany dobozkában értékesíti. A kilónyi kaviár ára kb. 7 millió Ft, de egy kisebb dobozkához már 350 000 Ft-ért hozzájuthatunk.

1. Olasz fehér szarvasgomba – $160,406 (kb. 45 millió Ft)

A legdrágább ételek

A szarvasgomba igazi luxuscikk, az olasz fehér szarvasgomba pedig a létező legdrágább étel a világon. Egy 1.51 kilogrammot nyomó példánya egyszer kb. 45 millió Ft-nyi összegért kelt el, egy Hong-Kongi házaspár csapott le rá.

Képek: http://www.therichest.com/