Tudományos megfigyelések az ablakból.

A Shikotsu-Toya Nemzeti Parkban, Hokkaidō szigetén emelkedik egy 400 méter magas vulkanikus csúcs: a Shōwa-shinzan, Japán legfiatalabb hegye. 1943. december 28-án keletkezett egy búzamező helyén, erős rengések és lávakitörés következtében. Ahogy a megolvadt magma áttörte a felszínt, felemelte a mezőt, majd a következő 2 évben a lávakúp egyre csak nőtt, egészen addig, amíg el nem érte a 398 méteres magasságot.

A Shōwa-shinzan akkor tört ki, amikor Japán a Szövetségesek oldalán harcolt a II. világháborúban. Egy ilyen természeti jelenség akkor, amikor a egész ország elnyomás alatt élt, rendkívül rossz ómennek számított az erősen babonás nép körében.

A hatóságok ezért megpróbálták eltusolni és arra kötelezték a lakosokat, hogy tartsák titokban a hegy létezését. Azonban Masao Mimatsu, egy közelben élő postamester tanulmányozni kezdte a vulkáni folyamatokat. Mivel Japán a háborúra koncentrált, az alapvető tudományos felszerelés sem állt rendelkezésre, Mmimatsunak improvizálnia kellett. Az ő feljegyzései és vázlatai a mai napig az egyetlen dokumentumok, amelyek a hegy formálódásáról készültek.

Masao Mimatsu néhány horgászzsinórt feszített ki vízszintesen a függőleges gerendákra a postahivatalában. Ezeken keresztül kísérte figyelemmel a vulkán növekedését, mintegy vezetővonalként használva őket, lerajzolta a hegy profilját különböző időkben, ahogy a kúp növekedett.

Amikor az adatait és vázlatait bemutatta 1948-ban Oslóban, a Vulkáni Világkonferencián, a professzorokat is lenyűgözte a munkája. A papírjaira ’Mimatsu diagramként’ hivatkoztak és az egyszerű postamester megkapta az Első Hokkaidō Kulturális Díjat is.

Mimatsu a megtakarításaiból az egész területet megvette, ahol a vulkán állt és így alaposabban tudta tanulmányozni azt. Állítólag ez akkor történt, amikor a vulkán még növekedett, mások szerint viszont már akkor, amikor a kitörés véget ért. Az biztos, hogy Mimatsu lett a vulkán tulajdnosa, a mai napig magánterületen áll a hegy, annak ellenére, hogy a japán kormány nemzeti kincsként, természeti értékként tartja számon.

Masao Mimatsu tiszteletére egy emlékcsarnok épült és egy bronzszobor is hirdeti a dicsőségét.

Forrás: www.amusingplanet.com