Újdonság a tányéron.

Talán már sokan hallottak arról, hogy EU élelmiszerbiztonságért felelős szervezete emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a lisztkukacot. Elsőre furán hangozhat, de ez egy fenntartható és alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező eledelt jelent, ezért a jövő egyik fontos élelme lehet. Állítólag szárítva az íze a mogyoróéra emlékeztet. A rovar fő összetevője a fehérje, emellett zsírokat, rostokat is tartalmaz.

A rovaralapú élelmiszerekben rejlő potenciál már régóta kutatások tárgyát képezi. A káros gázok kibocsátását csökkenteni kívánják az élelmiszeriparban is, ezért folyamatosan keresik a környezetbarát megoldásokat.

Ezek a kis kukacok valójában a közönséges lisztbogár lárvái. A mindenevő rovar világszerte elterjedt faj, az élelmiszerraktárakban, malmokban, pékműhelyekben komoly károkat okoz.

A mi társadalmi-kulturális hátterünkkel azonban nehezen fogadjuk be ezeket az újdonságokat, az európai ember számára taszító az ilyen rovarcsemegék fogyasztása. A szakértők viszont bíznak benne, hogy lassan változik ez a szemlélet és hozzáállás, a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével.

Aki nyitott az újdonságokra, annak 3 receptet mutatunk kipróbálásra:

Sült rizs lisztkukaccal

  • 1 csésze szárított lisztkukac
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál olaj
  • 3⁄4 csésze víz
  • 1⁄4 csésze apróra vágott hagyma
  • 4 teáskanál szójaszósz
  • 1⁄8 teáskanál fokhagymapor
  • 1 csésze előfőzött rizs

Ha állateledelboltban jutunk a kukacokhoz, akkor először válasszuk szét őket a korpától, törmeléktől egy szűrő segítségével. A lisztkukacokat mossuk meg, majd szárítsuk őket egy papírtörölközőn. Ezt követően sütőben süssük ropogósra őket kb. 2 óra alatt. Ha szárítva jutunk hozzájuk, akkor mindez nem szükséges.

Vajazzunk ki egy tepsit. A szárazra sült lisztkukacokat vágjuk durvára és tegyük félre. Óvatosan melegítsük a cukrot és vajat egy serpenyőben, amíg forrni kezd, majd közepes lángon keverjük 7 percig. Vegyük le a tűzről és tegyük bele a sült rovart. Öntsük a tepsibe.

A tojást keverjük addig, amíg darabokra esik a serpenyőben. Tegyünk hozzá vizet, szójaszószt, fokhagymát, hagymát és forraljuk fel. Ezután keverjük bele a rizst, vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk 5 percig állni. Végül keverjük hozzá a lisztkukacot.

Forrás és kép az ételhez: www.food.com

Fűszeres-kukacos édesség

  • 2/3 csésze víz
  • 1 habanero chili paprika
  • 1 1/3 csésze kristálycukor
  • 1/3 csésze kukoricaszirup
  • 2 teáskanál vaj
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 sült lisztkukac

Egy tepsit kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral. A chilit vízzel pürésítsük, majd szűrjük át egy szűrőn, hogy a paprika húsától megszabaduljunk. Tegyük félre. Egy nagy edénybe öntsük a cukrot, a vizet, a kukoricaszirupot és főzzük közepes lángon. Egy ecset segítségével kenjük le vízzel az edény oldalát és főzzük addig, amíg a keverék el nem éri a 140 °C-ot. Ha a cukor elérte az adott hőt és szép borostyánszínűvé válik, kapcsoljuk le a gázt és adjuk hozzá a szódabikarbónát és a vajat. Gyorsan keverjük össze, majd öntsük hozzá a lisztkukacokat és keverjük el. Az egészet terítsük egy sütőpapírra és egy spatula segítségével oszlassuk el rajta egyenletesen. Kihűlés után darabokra törhetjük.

Forrás és kép az ételhez: www.tastemade.com

Répaleves lisztkukaccal

  • 2 teáskanál vaj
  • 1 apróra vágott nagy vöröshagyma
  • 70 dkg sárgarépa meghámozva, kockára vágva
  • 2 1/2 csésze csirke vagy zöldség alaplé
  • 2 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • 1/8 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1/2 csésze natúr joghurt
  • 1/2 csésze lisztkukac

Olvasszuk meg a vajat közepes lángon egy nagy serpenyőben. Tegyük hozzá a répát és a hagymát, majd pirítsuk 10 percig. Öntsük fel az alaplével, forraljuk. Vegyük alacsonyabbra a lángot, fedjük le és főzzük, amíg a répa megpuhul.

Pirítsuk meg egy serpenyőben a köménymagokat 4-5 percig, amíg illatosak nem lesznek. Ha kihűltek, törjük őket mozsárban. A lisztkukacokat is pirítsuk 1-2 percig.

Vegyük le a levest a tűzhelyről és pürésítsük egy mixerrel. Öntsük vissza ugyanabba az edénybe. Tegyünk hozzá mézet, citromlevet, fűszereket, sót, borsot. Merjük a levest tányérokba, csepegtessünk a tetejükre joghurtot és szórjuk rájuk a köménymagot, lisztkukacot.

Forrás és kép az ételhez: bugvivant.com

A kiemelt kép illusztráció.