Évszázadokig rejtve maradt.

Noha a legtöbb még ismeretlen faj minden bizonnyal a dzsungel mélyén rejlik, néha az is előfordul, hogy a szemünk előtt hever. Ez utóbbi történt az újonnan leírt növényfajjal, a bolíviai óriás-tündérrózsával (Victoria boliviana). Példányait már évtizedek óta őrizték Bolívia nemzeti herbáriumában és kétszáz éve a brit Királyi Botanikus Kertben, a Kew Gardenben is ott rejlett.

Ahogy a nevük is mutatja, az óriás-tündérrózsák mindig is hatalmas leveleikről voltak ismertek. A Dél-Amerika vizeiben őshonos növények gigantikus úszó levelekkel rendelkeznek, virágaikban csupán néhány napig gyönyörködhetünk.

A tündérrózsák családjának bonyolult a rendszertana. Amikor az 1820-as években az európai botanikusok először dokumentálták az egyik fajt, az Euryale amazonica néven került leírásra. 1837-ben aztán az uralkodó tiszteletre egy brit botanikus átnevezte Victoria-ra. A kettő ötvözete lett a Victoria amazonica, amit a tündérrózsák királyának tartottak – egészen a közelmúltig.

Természetesen dél-amerikai bennszülöttek már sokkal régebb óta ismerik a növényt, az óriás-tündérrózsák élelemforrást jelentettek (a mag a kukoricát helyettesíti), valamint gyógyszert és hajfestéket is.

A Kew Gardenben is nagy népszerűségnek örvendenek az óriás-tündérrózsák. Az 1852-ben épült Tündérrózsa ház éppen ezeket a szépségeket hivatott bemutatni. Az ott dolgozó Carlos Magdalena, a világ egyik legtapasztaltabb tündérrózsa szakértője régóta sejtette, hogy több faj létezik a kettő ismertnél. 20 éven át az internet segítségével minden egyes fellelhető Victoria növény képét átnézte. Számára világossá vált, hogy az egyik növény nem illeszkedik a teljesen a 2 faj leírásába, vagyis egy harmadikat alkot.

A megérzéseit követve, a hiányzó láncszemet keresve Magdalena felvette a kapcsolatot a bolíviai kertészmérnökökkel, botanikusokkal. 2016-ban a lehetséges jelöltről származó magokat kapott tőlük. Magdalena és munkatársai kitartó munkával megállapították, hogy ezek a növények valóban különlegesek, jó néhány elkülönítő bélyeget le tudtak írni, például a rügyet védő csésze tüskéinek jellegzetes elrendezését. A genetikai tesztek megerősítették a feltételezéseket.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a Victoria boliviana leírása és elkülönítése miért váratott ilyen sokáig magára. Évszázadokkal ezelőtt a legtöbb szállítás Latin-Amerika belső területein hajókon történt, a tudósok pedig gyakran csak egy fajjal találkoztak. Nehéz volt a növényeket gyűjteni, gyakran a rothadás miatt útközben elvesztek. Alternatívaként spirituszban próbálták tartósítani őket, azonban a hatalmas levelekből csak egy darabot tudtak eltenni, a levélszél színe és alakja nem jól őrződött meg, a magok gyakran hiányoztak, a virágok pedig zsugorodtak, deformálódtak.

A legnagyobb óriás-tündérrózsa faj mostantól a Victoria boliviana, amely 3 méteres leveleket is hozhat. A faj észak-kelet Bolívia, El Beni vizes területein őshonos. Teljesen kinyílva a virágjai akár 36 cm nagyok is lehetnek. A faj leírására meglepő módon csak 2022 júliusában került sor a Frontiers in Plant Science folyóiratban.

2023. január 30-án a Guinness bizottság hivatalosan elismerte a rekordot: a Victoria boliviana a világ legnagyobb óriás-tündérrózsa faja.

Időközben pedig kiderült, hogy még 2012-ben egy kiemelkedően nagy levelekkel rendelkező V. boliviana nőtt a bolíviai La Rinconada kertben. A 3,2 méter átmérőjű levél 3,37 méteresre nőtt, ha a széleket is kiegyenesítették. A levél felületet 7,55 m²-esnek bizonyult, ami két hatalmas franciaágy méretét jelenti. Ez a levél nem csak a legnagyobb tündérrózsa levél, de egyben a világ legnagyobb osztatlan (egyszerű) levele is.

La Rinconada-ban annyira büszkék a gigantikus levélre, hogy gipszbe öntötték és természetes színeire festették, hogy örökre megmaradjon. Mindig sejtették, hogy az ott élő tündérrózsák különlegesek, ezért ott csak ’La Rinconada Victorias’-nak hívták őket.

Az óriási levél kifejlődését vélhetően több tényező segítette: a szokásosnál melegebb időjárás, sok esővel, és a rengeteg koi ponty a tavacskában, akik szerves trágyával látják el a növényeket.

Még több kép a hatalmas növényekről ide kattintva érhető el.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com