Zöld balkonok.

Noha Milánó elsősorban az operaházáról, a dómjáról és a divatüzletekkel teli utcájáról ismert, aki ott jár, ne hagyja ki a Bosco Verticale nevű épületet sem.

A függőleges erdő nem csak fantasztikus látvány, de egyedülálló építészeti kuriózum is. Valójában 2 felhőkarcolót jelent, amelyeken 1400 fa került elültetésre, mégpedig az erkélyeken.

A városi zöld építészet egyik ikonjának számító Bosco Verticale Stefano Boeri tervei alapján épült 2014-ben. A 80 méter magas komplexum két toronyházat foglal magába, amelyekbe 1400 fa került elültetésre, valamint 4500 bokor és 15 ezer egyéb növény. A növényfajok mindegyike segít a légszennyezettség csökkentésében, miközben árnyékot ad és javítja a levegő minőségét. A tornyokat napelemekkel és geotermikus rendszerrel is ellátták az energiahatékonyság növelése érdekében.

A dizájn számos előnyt jelent Milánó városának is. Amellett, hogy akár felére csökkenti a légszennyezettséget, segít szabályozni a városi hőmérsékletet, mivel megfékezi a szelet, miközben magában tartja a nap sugarainak melegét. A növényzet a forróságban hűsít, árnyékot ad, emellett a bokrokban rengeteg madár, lepke, rovar él. Az itt élők kb. 15%-ot tudnak megtakarítani a fűtési költségeken a téli hónapokban.

Az érzés olyan, mintha egy kis zöld oázisban élne az ember a nyüzsgő város közepén. Minden lakásnak van kijárata a szabadba a buja növényzet közé, ahol a lakók feltöltődhetnek, kikapcsolódhatnak, mintha csak a természetben lennének.

@matadornetwork #BoscoVerticale literally means “Vertical Forest” ? ? @bibi #MilanItaly #sustainableliving #architecturetok #coolbuildings ♬ original sound – Matador Network

Forrás: matadornetwork.com