Őshonos gyógynövénylegelő.

A világ legdrágább mézéért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, egyetlen kg-ja több millió Ft-ba kerül. A különleges méz, amelyet Isztambultól nem messze Ahmet Eren Çakır állít elő, 2021 óta a Guinness-rekord tartó. A klasszikus méz kilója kb. 1,2 millió Ft, az extra változatért viszont akár 152 millió Ft-ot is elkérnek.

A barlangi mézet 2500 méteres magasságban állítják elő a méhek. Mély barlangokban, sziklák tetején gyűjtik, akad olyan típusa, amelyből évente mindössze 1-2 kg elérhető. A méznek sötét színe és egy kicsit kesernyés íze van, a magnézium, kálium, fenol, flavonoid és antioxidáns tartalma magas. Az összes méztermelés az elérhetőségtől és az időjárástól függően évi 40-50 kg.

A méhcsaládokat távoltartják az emberi településektől és más méhcsaládoktól is, így biztosítva, hogy ne érje őket utol az ázsiai méhatkafertőzés (másnéven varroa atka), ettől ugyanis a legtöbb méhtermelő méz szenved. Kizárólag természetes növényeket és gyógynövényeket használnak rovarriasztóként. Semmiféle kemikáliát, peszticidet nem alkalmaznak.

Ezek a méhek viszont egész évben hozzáférhetnek az őshonos gyógynövényekhez, így nem csak a táplálékforrásuk biztosított, de ugyanakkor ezek a növények a különféle betegségek elleni védekezésben is segítik őket. A mézet a szezon végén, november közepén gyűjtik be, így teszik lehetővé a rovarok számára, hogy a természetes termelés teljes időszakában szorgoskodjanak.

A méznek erős gyógyhatást tulajdonítanak, óriási az érdeklődés irántuk Japánból, az USA-ból, Olaszországból és a Közel-Keletről. Hírességek, politikusok, uralkodók, üzletemberek vásárolják, annak ellenére, hogy nagyon drága és akár hónapokig is kell várakozni néhány üvegre. Viszont aki személyesen venné át Törökországban, az a termelő villájában ingyen megszállhat, hogy ne csak futtában kapja fel az üvegeket.

Aki netán kedvet kapott vásárolni, itt tudja megnézni a választékot:

Centauri Honey | By Ahmet Eren Cakir

A kiemelt kép illusztráció.