Többezer méteres mélységben.

Fura szerzet a Dumbo-polip: félig áttetsző, harang alakú testén uszonyszerű képletek emelkednek. Hatalmas szemei vannak, de azt nem tudni, hogy mennyire jó a látása. Mindegyik karján 65-68 szívókorong található, amiket szőrszerű képletek, cirrik borítanak.

Külsejük nagyon különbözik a többi polipétól: foltosak és kocsonyásak, ami túlvilági, földönkívüli megjelenést kölcsönöz nekik.

A Dumbo-polip mérete viszonylag kicsi, általában 20-30 cm nagyságúak, eddig a legnagyobb példány, ami előkerült, 1,8 méteres volt és 5,9 kg-ot nyomott. A Dumbo-polipok az óceán mélyén élnek, 1000-7000 méteres mélységben. Itt a víz jéghideg, nem érnek le a melengető napsugarak.

Dumbo Octopus

2020-ban majdnem 7000 méter mélyen sikerült egy Dumbo-polipot lencsevégre kapni, ami arra utal, hogy az óceán legmélyebb rétegében is megélhetnek.

Ezek a polipok rendkívül jól alkalmazkodtak a magas nyomáshoz és a hideghez, valamint a sötétséghez.

A Dumbo-polipok a vízben úgy navigálnak, hogy lassan csapkodják  a fülszerű uszonyaikat és a 8 karjuk segítségével kormányoznak. A köpenyük belső porcot tartalmaz, ami erősíti az uszonyaikat, mindez ez lehetővé teszi számukra, hogy a vízen keresztül sodródjanak.

Ezidáig 17 fajukat sikerült felfedezni, de mivel extrém mélységben is élhetnek, könnyen lehet, hogy továbbiak is léteznek.

Gyakran csak akkor kerülnek a felszín közelébe, amikor nem megfelelőek számukra a körülmények.

Dumbo Octopus

A nagy mélységben csupán 1-2 mm nagyságú mikroorganizmusokat találnak, azaz kagylókat, apró rákokat, férgeket, csigákat, más puhatestűeket fogyasztanak. Talán a cirriket használják arra, hogy a táplálékot a szájnyílásuk elé sodorják.

Az óceán mélyén viszonylag kevés ragadozó él, emiatt ezen fejlábúaknak nem alakult ki védekező mechanizmusuk, nincs tintazsákjuk, nem tudják azzal megvédeni magukat, hogy tintát fecskendeznek ki és nem képesek gyorsan ‘sugárhajtással’ eliszkolni sem.

expn2379

A szaporodásuk érdekében viszont speciális stratégiát alakítottak ki. Az óceán mélyén nem egyszerű párt találni és ha találkozol egy jelölttel, biztosan párosodni akarsz vele, még akkor is, ha épp nem vagy a legjobb passzban. A nőstények ezért folyamatosan különféle érettségi állapotú petéket hordoznak, ami lehetővé teszi, hogy bármikor párosodjanak, ha úgy hozza az élet. A kutatók úgy vélik, hogy a hím az egyik karján lévő képletben tárolja a spermát, amit lehetőség esetén átad a nősténynek, utóbbi pedig meglehetősen hosszan tudja a spermát tárolni, amíg nincs megfelelő petesejtje. A petéket aztán vélhetően sziklához, korallhoz, más kemény felülethez rögzítve rakja le.

Az első Dumbo-polipot 1872-76 között fedezték fel a Challenger expedíció keretében. 

Forrás: www.nhm.ac.uk