56 ezer kocka.

Elkészült a világ legnagyobb, LEGO-ból épített Titanic másolata: a 70 órányi munkával, 11 hónap alatt épített hajó egy 10 éves izlandi, autista fiú keze munkáját dicséri.

Brynjar Karl Bigisson, – aki most már 15 éves – 56 000 LEGO kockából építette a 8 méter hosszú és 1,5 méter magas óceánjárót.

A fiú visszaemlékezése szerint már 5 éves korában is órákig tudott az építőjátékkal játszani. Néha követte az összeépítési útmutatókat, máskor a képzelete segítségével alkotott. Abban az időben odáig volt a vonatokért, de ez megváltozott, amikor nagypapája, Ludvik Ogmundsson magával vitte csónakkal horgászni. A gyereket elvarázsolta a hajók világa, 10 éves korára gyakorlatilag mindent tudott a Titanicról.

Az óriási LEGO maketteket akkor látta először, amikor édesanyjával a dániai Legoland-ba látogatott. A híres épületek, repülők, hajók lenyűgözték a fiút. Azon gondolkodott, hogy ő is belefog egy modell készítésébe. Elhatározta, hogy ez egy óriási Titanic másolat lesz.

A projekt családi vállalkozásban született, sokat segített a mérnök Ogmundsson nagypapa és az anya, Bjarney Ludviksdottir. Ogmundsson kicsinyítette le az eredeti tervrajzot a modell nagyságára, és segített kiszámolni, hogy mennyi kockára lesz szükség az építéshez.  A család és a barátok fogtak össze, hogy meg tudják venni az összes szükséges alapanyagot.

Brynjar azt mondja, hogy az autizmusán is sokat segített a munka.

Előtte nehézségei voltak a kommunikációval, magányosnak és boldogtalannak érezte magát. Most magabiztos, elégedett, és még interjúkat is ad. Korábban az iskolában is volt egy segítsége, de most már támogatás nélkül is boldogul a tanulmányaival. Javultak a jegyei, az osztálytársak egyenrangúnak tekintik. Van lehetősége utazni, felfedezni, érdekes emberekkel találkozni.

Az édesanya azt mondta, hogy korábban nem volt jövőképe arról, hogy a fia miként fog az életben boldogulni.

Aggódott, félt az akadályoktól. Most viszont nagyon büszke és örömmel osztja meg mindezt más autista gyerekek szüleivel, hogy ők is tudják: egy sérült gyerek is elérheti céljait.  Meggyőződése, hogy az álmok követése nem egyszerű, akár autista a gyerek, akár nem. De az álmok azok, amelyek hajtanak minket, amit senki sem vehet el tőlünk.

Brynjar nagypapája már kiskorában is sokat segített a fiúnak, hogy megtanulja, a kemény munkának megvan az eredménye.

„Nem kell, hogy az autizmus ijesztő legyen. Számos nagyszerű tudós, vezető autista. Fontos, hogy ezek a személyek megértést és támogatást kapjanak, mert mindenki tanulhat tőlük, ha figyel arra, hogy mit akarnak mondani.”- fogalmazott a nagypapa.

A LEGO másolat most Amerikába utazott: 3 darabban érkezett, hogy decemberben bemutatkozzon a Titanic Múzeumban.

Forrás és képek: edition.cnn.com