Védett, hasznos állat.

A denevérekhez indokolatlan félelem és rémisztő történetek serege kapcsolódik. Pedig rendkívül hasznos állatok, többek közt rengeteg szúnyogot képesek elpusztítani, ezért nem üldözni, hanem épp hogy segíteni kell őket.

Legutóbb egy elborzasztó videó került fel a Mályi Madármentő Állomás Facebook oldalára, amelyben azt látjuk, hogy állatmentők rengeteg magatehetetlen, átfagyott és halott denevért találtak egy miskolci helyszínen.

A beszámoló szerint Miskolc belvárosában egy épület oldaláról elkezdték lebontani a burkolatokat, ami alatt több tucat denevér aludt téli álmot. Egy betelefonáló értesítette a madármentőket arról, hogy az épület mellett rengeteg magatehetetlen, átfagyott és halott denevér volt szanaszét szóródva. Az eset során a rendőrség és a Bükki Nemzeti Park munkatársainak segítségével 58 élő és 23 halott denevért számoltak össze. Az élő denevéreket átszállították egy másik természetes élőhelyre, ahol zavartalanul tudják folytatni a téli álmukat.

Magyarországon minden denevérfaj védett, egyedeik és szálláshelyeik elpusztítása tilos!

A denevérek megmentéséért és a velük kapcsolatos tévhitek eloszlatása érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), illetve a szervezeten belül működő MME Emlősvédelmi Szakosztály egy négy országot tömörítő, határon átnyúló együttműködési akcióba kapcsolódott be. E fajok védelme kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében. Ez hívta életre a BAT4MAN projektet, amelyben Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna közösen vesz részt. A projekt célja a denevérek országhatárokon is átnyúló, összehangolt védelme, a lakosság szemléletformálása, ismeretterjesztés és egy fenntartható környezethasználat kialakítása a határ menti területeken.

Amennyiben segítségre szoruló denevért találunk, ne féljünk, nem fog minket bántani.

Ha éjjel repül be, segítsük a kirepülését, nem szabad megfogni!  Ha viszont nappal találkozunk velük és az állatok nem sötét rejtekhelyen vannak, akkor szinte biztos, hogy segítségre szorulnak. Ha pincében, padláson, pajtában, redőnytokban, nyílászárók vagy épületek más hézagaiban bukkanunk denevérre, akkor az állat jó eséllyel önként választott búvóhelyén van. Itt nem szabad zavarni őket! Az ismert szálláshelyeken minden nagyobb beavatkozás esetén a jogszabályoknak megfelelően gondoskodni kell az állatok védelméről, ill. búvóhely megmaradásáról.

A segítségre szoruló denevérek biztonságos megfogásáról a MME honlapján találunk leírást. Ha sikerült befognunk, hívjuk a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságot, állatkertet vagy mentőhelyet!

Elérhetőségek, további információk: