Okos madarak.

A hollók fantasztikus madarak. Nem véletlenül szerepelnek annyi versben, regényben, történelmi mondában, hagyományban. Ennek egyik oka lehet az, hogy az intelligenciájuk már évszázadok óta lenyűgözi az embereket.

Ismeretes, hogy tárgyakat halmoznak fel és képesek azokat eszközként használni, valamint párban dolgozni annak érdekében, hogy táplálékot találjanak. Ennek ellenére egészen mostanáig kevesebb tudományos figyelmet kapott a madarak intelligenciája, int például az emberszabású majmoké.

Egy új tanulmány (Scientific Reports) azonban a hollók vizsgálatában mélyedt el. Egy németországi, osnabrücki csapat nevéhez fűződnek az első összehasonlító mérések. A tanulmányhoz 8 fiatal madarat neveltek fel. A kísérlet során a Primate Cognition Test Battery (PCTB) tesztet alkalmazták, amely majomujj helyett most hollócsőrre volt adaptálva. A tesztet 4, 8, 12 és 16 hónappal később minden egyes hollónál megismételték. A fizikai komponensek olyan kognitív funkciókat mértek, mint a madár tértudata és képessége az objektum állandóságának megértésére. A szociális komponensek tanulási és kommunikációs jellemzőket mértek.

Az adatok összegzését követően azokat a gorilláknál és az orángutánoknál kapott hasonló mérési eredményekkel vetették egybe.

4 hónapos korukra a hollók már egy felnőtt majommal összehasonlíthatók voltak, különös tekintettel a problémamegoldó képességeikre. A madarak értették a mennyiséget, az ok-okozati összefüggéseket és társadalmi tanulásban is jeleskedtek.

Vagyis a kutatások szerint szociális és pszichikai intelligencia jellemzi ezeket a madarakat.

A hollóknak, akik a fészekből kikerülve korán elérik a függetlenségüket, szükségük lehet erre az intelligenciára a fiatalkori túléléshez. Az is lehetséges, hogy az ember által felnevelt, velük szocializálódott madarak esetében kapjuk ezt az eredményt, a vadon felnövő hollók mást produkálnának a teszteken. Az biztos, hogy az újszerű eredmények további vizsgálatokra ösztönzik a kutatókat.

Forrás: mymodernmet.com