Tekerve szűrünk.

Egy harmadéves angol dizájner hallgató által tervezett egyszerű eszköz forradalmasíthatja a kerékpározásban rejlő lehetőségeket. A kiegészítő segítségével ugyanis tekerés közben is tisztíthatjuk, szűrhetjük a levegőt.

A négyrétegű, Rolloe névre keresztelt eszközt az első kerékhez kell rögzíteni. Amennyiben például a Londonban bicajozók legalább 10%-a használni kezdi, több, mint negyedmillió m³ levegőt lesznek képesek megtisztítani.

Fotó: www.gorolloe.com

Az eszköz tervezője, Kristen Tapping felismerte, hogy a pedálozás során termelt mozgási energiával egy szűrőt is üzemeltethetünk. A Rolloe-ban négyrétegű rendszer: aktív szín, mosható HEPA szűrő és luffa (szivacstök) segít megkötni a kis részecskéket, valamint káros gázokat, így a CO²-ot, NO²-ot, ózont.

Fotó: www.gorolloe.com

A használt szűrőbetéteket vissza lehet küldeni, ezeket ugyanis kitisztítják, így a rendszer fenntartható.

A díjnyertes Rolloe-nál jelenleg a gyártás előkészületei zajlanak, remélhetőleg 2022-re piacra kerül a termék. Az elképzelés szerint jutalmaznák azokat a kerekezőket, akik közben a légszennyezés felszámolásért is küzdenek. Applikáció segítségével követnék a megtett kilométereket, ennek alapján pedig pontokat lehetne gyűjteni, amelyeket aztán helyi boltokban, éttermekben tudnának beváltani.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ywe56dr1leU&feature=emb_logo

Forrás: www.goodnewsnetwork.org