Felkészülés az invázióra.

Európai, kínai és amerikai kutatók ún. őrszem fákat telepítenek a világ stratégiailag fontos helyeire annak érdekében, hogy minél korábban előrejelezhessék és megakadályozhassák, hogy pusztító kártevők tegyék tönkre az őshonos növényfajokat.

Az őrszem faiskolák lehetséges módszert kínálnak arra, hogy többet megtudjanak a más területekről érkező növényi kártevőkről, és arról, hogy ezek milyen veszélyt jelentenek az őshonos fajokra és a terményekre.

Ahogyan a globális kereskedelem erősödik, úgy annak kockázata is nő, hogy új, invazív kártevőket hurcolunk be az országokba és ez állandó aggodalommal tölti el az entomológusokat és a botanikusokat. A múltbeli és a jelenkori esetek alátámasztják azt, hogy égető szükség van új, működő taktikára, ha szeretnénk elkerülni a jövőbeli veszteségeket.

Így érkezett meg pl. az USA-ba a smaragd kőris kéregrontó, amely több százmillió kőrisfával végzett. A 20. század fordulóján még 3-4 milliárd példányt számláló amerikai gesztenye ma már csak néhány száz egyeddel rendelkezik egy kéregpusztító gomba tevékenysége miatt. Az invazív fajok az új helyen természetes ellenségek kontrollja nélkül pusztítanak.

A kutatók Kínában már létrehoztak több, európai és észak-amerikai fákból álló őrszem ligetet.

Most Európában készül hasonló a tervek szerint, ezt majd amerikai, ázsiai és dél-afrikai kezdeményezések követik. Azon túl, hogy az idegen kártevők őshonos fákra gyakorolt hatását vizsgálhatják, ezek az őrszem ligetek abban is támogatják a kutatókat, hogy segítenek felfedni azokat a kártevőket, amelyek a leggyakrabban érkező növényfajokkal jöhetnek. 2018-ban Kínában két ilyen őrszem ligetet vizsgáltak, amelyben 5 népszerű, gyakran exportált dísznövény is helyet kapott. Megállapították, hogy a fajokon előforduló 105 rovarfaj 90%-a nem került korábban irodalmi megemlítésre mint a vizsgált dísznövényeket károsító faj.

A kutatók abban bíznak, hogy a kellően erős őrszemfa-hálózattal korán felismerhetik az új kártevők jelenlétét, és már azelőtt megkezdhetik ellenük a védekezést, hogy azok stabilan megvetnék a lábukat.

Forrás: www.mnn.com, kép: Jana Shea