A Pokol kapuja.

Az Eisriesenwelt, azaz az óriás jégbarlang Salzburg közelében, Werfen mellett található. A világ legnagyobb jégbarlangját napjainkban évi 200 000 turista keresi fel.

A barlangot a Salzach folyó alakította ki, ahogy a hegyen áttörve kivájta a mészkövet közel 100 millió évvel ezelőtt.

A víz tovább formálta a sziklákat az évezredek alatt, repedéseket, réseket, üregeket hozva létre. Télen, amikor a levegő a hegy belsejében melegebb, mint kinn, hideg levegő áramlik be és az alacsonyabban fekvő részek hőmérsékletét a fagypont alá hűti. Tavasszal az olvadó hóból származó víz lecsorog a repedéseken, és amikor eléri az alsóbb, hidegebb részeket, megfagy. Így jönnek létre a csodálatos jégformációk.

Noha a barlang teljes hossza 42 km, csak az első kilométernyi szakaszt borítja jég – ide engedik be a látogatókat is. A többi részt mészkő alkotja. A bejárat egész évben nyitott, a hideg jeges szél befúj a barlangba, és megfagyasztja a havat odabenn. Nyáron pedig belülről fúj a metsző szél, ami nem engedi, hogy elolvadjanak a jégcsodák.

Eisriesenwelt barlangját Anton Posselt, salzburgi természettudós fedezte fel.

A helyiek már korábban ismerték a hasadékot, de úgy hitték, hogy ez a Pokol kapuja, emiatt nem merészkedtek be.

Egy évvel azután, hogy Posselt bejárta, részletes jelentést közölt egy természetmagazinban, a leírás azonban nem kapott nagy visszhangot.

Alexander von Mörk, salzburgi barlangkutató volt azon kevesek egyike, akik emlékeztek a felfedezésre. Számos felfedezőtúrát vezetett a barlangba 1912 elején, és hamarosan más felfedezők is megjelentek a területen. 1920-ban egy külön bódé épült a kutatók részére, és kiépítették az első utakat is a hegyre. Nem sokkal később megjelentek az első turisták is, akiket a barlang hirtelen jött népszerűsége vonzott.

Forrás: www.amusingplanet.com