Tedd minél gyakrabban az asztalodra, 4 érvünk is van mellette!

A zöldségeseknél ugyan már régóta ott lapul az alsó polcon, de mégis sokan vannak, akik még sosem kóstolták a batátát, más néven édesburgonyát. Pedig sokkal egészségesebb köretként, mint a sült krumpli, ráadásul a súlyvesztésben is segít nekünk. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas az A-, C-, B2-, B6- és E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán. A neve ellenére egyébként nem rokona a krumplinak, rendszertanilag egészen máshova sorolandó, noha hasonlítanak egymásra.

Batáta

Itt az ideje felfedezni a batátát, emberek!

1. Természetesen édes. Nincs hozzáadott, finomított cukor benne, se mesterséges hókuszpókusz édesítők. Alacsony kalóriatartalmú, egészséges, a cukorbetegek is fogyaszthatják. Még édesség is készülhet belőle!

2. Segít a normális vércukorszint kialakításában. Tartalmaz ugyan szénhidrátot, de ugyanakkor egy olyan összetevőt is, mely a vércukorszintet szabályozó hormon szintjét növeli. Alacsonyabb glikémiás index tartozik hozzá, mint a krumplipüréhez vagy sült krumplihoz. A lassan felszívódó szénhidrát is segít abban, hogy étkezés után ne ugorjon meg a vércukorszintünk. Főzzük vagy pároljuk annak érdekében, hogy megőrizze ezen jó tulajdonságait.

3. Rostot tartalmaz. A magas rosttartalmú ételek köztudottan segítenek az éhségérzet elnyomásában, ha pedig tele a gyomrunk, kevésbé érezzük éhesnek magunkat, és kevesebbet is eszünk.

4. Segít faragni a derékméreten. Energiatartalma 117 kalória 100 grammban, így a diétákba is beilleszthető, ráadásul nagyon finom!

Ha pedig termeszteni szeretnéd otthon, akár egy konténerben, itt olvass utána, hogyan is érdemes!