Erő a mindennapokban.

Ez az időszak nem csak a bezártságról szól, de az együtt töltött időről is. A családok nagy része még talán sosem töltött ennyi napot, hetet együtt a saját otthonában. A gyerekek nincsenek óvodában, iskolában, a szülők nagy része home office-ban dolgozik. Közösen tudnak reggelizni, együtt tanulnak, sütnek-főznek, ebédelnek, játszanak, vacsoráznak.

Noha a koronavírus mindenki mástól elválaszt, fura módon mégis összeköt minket a hozzánk legközelebb állókkal.

Egy bostoni fotós, Cara Soulia néhány napja egy remek ötlettel állt elő a Facebook-oldalán. Úgy gondolta, hogy jó ötlet megörökíteni ezt az egységet, összezártságot, amiben most a családok élnek.

A felhívásához világszerte már több mint 300 fotós csatlakozott, az interneten #thefrontstepsproject (kb. a “bejárati ajtó lépcsője”-projekt) néven fut a kampány. Az amerikai Melissa Gibson fotós például a közösségi médián keresztül vette fel a kapcsolatot a családokkal, arra kérve őket, hogy álljanak ki a bejárati ajtójuk elé. A képeket az ajánlott 2 méteres távolságot tartva készítette róluk. A fotót a család megkapta e-mailben, és cserébe nem a fényképésznek fizettek, hanem jótékonysági célra küldték el az összeget.

Gibson úgy gondolja, hogy ez a nehéz időszak lehetőséget ad a dokumentálásra. Később, évtizedek múlva majd szívesen nézzük vissza azokat a képeket, amik a család egységéről tanúskodnak. Nem véletlen, hogy a felhívását követő 24 órán belül már több mint 100 család jelentkezett a fotózásra. Melissa pedig cserébe nem kért mást, csak adományt egy gyermekétkeztetési alapítvány részére.

Gibson kifejezetten kérte a családokat, hogy ne öltözzenek ki a képhez. Nem akarta, hogy bármi elfedje a sebezhetőségünket, a szorongásunkat, az otthonlétünket. Pizsamában, otthoni játszóruhában, melegítőben álltak ki az emberek. A képek mégis fantasztikus hangulatot árasztanak: „Ezek vagyunk mi, kibírjuk együtt, közös erővel.”

Ezek a képek megmutatják, hogy mekkora áldozatot hoznak a családok, hozunk mindnyájan ebben a helyzetben.

Otthon maradunk. Áldozatot hoz a szomszédod, a tanárod, a buszsofőr, a fodrász, mindenki.

A bejárat az átjáró, a biztonságos benti lét és a külvilág fenyegetése között Egy vékony határ, a keveréke a bezártságnak és a szabadságnak. Egyfajta szimbóluma ennek az időszaknak.

Forrás: www.mnn.com, képek: Melissa Gibson