Az utolsó órában vagyunk.

A Földfigyelő intézet (The Earthwatch Institute) nem csak azt deklarálta, hogy a világ legfontosabb élőlényei a méhek, de arra is felhívták a figyelmet, hogy a beporzó rovarok már a kihalás szélére sodródtak, veszélyeztetett fajnak számítanak.

A legújabb tanulmányok szerint már a világban található méhek 90 %-a eltűnt. Az okok különbözőek, függenek a területtől is, de a legfontosabbak közt szerepel a mértéktelen erdőirtás, a fészkek számára biztonságos helyek eltűnése, a virágos növények hiánya, a növényvédőszerek kontroll nélküli használata és a talajban történt változások.

Egy átfogó tanulmány kihangsúlyozza, hogy a méh az egyetlen olyan élőlény, amely nem hordozója semmiféle kórokozónak, legyen szó akár gombáról, akár vírusról, akár baktériumról.

A világ mezőgazdaságának 70 %-a ezen rovaroktól függ, azaz világosabban és érthetőbben fogalmazva, 100 élelmiszerből 70 előállításához a méhek beavatkozása szükséges.

A beporzó tevékenységük felbecsülhetetlen, segítségükkel a növények szaporodnak, állatokat táplálnak – érthető, hogy nélkülük az állatvilág is hamarosan eltűnne a Föld színéről.

A méhek által előállított méz nem csupán élelmiszer, de egészségmegőrző szereppel bíró gyógyhatású készítmény is egyben, amelyet a légúti betegségektől kezdve a bőrbetegségekig, több területen használunk. Az Albert Einstein-nek tulajdonított idézet szerint, ha a méhek eltűnnek a Földről, az emberiség 4 évvel éli túl őket.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet egy olyan elmélettel állt elő, amely szerint a mobiltelefonhullámok képesek megzavarni a méheket – a hívások alatt kibocsájtott hullámok ugyanis a tájékozódásukat zavarják, ennek hatására az állatok elvesztik irányérzéküket és veszélybe sodródnak.

Daniel Favre kutató és biológus csapatával együtt 83 kísérletet végzett, amelyek azt mutatták, hogy a méhek ezen hullámok jelenlétében a szokásosnál tízszer erősebb hangot adnak ki – márpedig ez az a vészjelzés, amit akkor mutatnak a társaiknak, amikor figyelmeztetnek, hogy veszély van, el kell hagyni a kaptár.

Az ezzel kapcsolatos kutatások folynak, de az biztos, hogy a méhek eltűnésének legjelentősebb oka a mezőgazdasági termények vég nélküli permetezése. A legfontosabb kérdés pedig most az, hogy mi lehet a megoldás. Nyilvánvaló, hogy a mérgek csökkentése jó út – de nem megy egyik napról a másikra, hiszen a mezőgazdaságban bevált eljárások, módszerek, technológiák vannak, amelyeket megváltoztatni nem lesz egyszerű.

Azonban 3 fontos lépésnek mihamarabb neki lehet kezdeni:

  • Nem csupán csökkenteni kell, de be kell tiltani a toxikus növényvédőszerek használatát,
  • Teljesen természetes mezőgazdasági alternatívákat kell támogatni,
  • Folyamatos kutatás és monitorozás szükséges a méhek védelmében: állapotfelmérések, egészségügyi vizsgálatok, megőrzési intézkedések.

Nem kérdés, hogy valamit tennünk kell, az utolsó órában vagyunk!

Forrás: science-andinfo.blogspot.com