Matsutake.

Valószínűleg a legtöbben a szarvasgombát mondanák, de tévednének: a világ legdrágább gombája ugyanis nem a szarvasgomba, hanem a japán matsutake. Noha ilyen gombát a Koreai-félszigeten, Kínában, sőt még az Egyesült Államokban is találunk, a legértékesebbek azok, amelyeket Japánban szüretelnek, elsősorban Kiotóban. Ezek ugyanis tízszer annyiért kelnek el, mint a máshol gyűjtöttek. Japánban ezer éve rajonganak ezért a csemegéért, a törvény előírja, hogy az importált gombákat meg kell mosni, míg a honos példányok durva felületűek, piszkosak – így biztosan meg lehet őket különböztetni.

A matsutake (Tricholoma matsutake) magyar neve foltostönkű gyűrűspereszke, jellegzetes megjelenésű, nagy, húsos és édes illatú. A kalapja általában vörösesbarna vagy barna színű, míg a tönkje fehér. A gomba termőtestét legtöbbször pikkelyes mintázat tarkítja. A japán matsutake erős aromájú, gazdag, fűszeres, fahéjas ízű.

Ezek a gombák fenyőfélékkel élnek mikorrhizás kapcsolatban, a japán matsutake a japán vörösfenyővel. Az eget verő árát (500 dollár, de akár 1000 dollár is lehet kilója) számos tényező befolyásolja, elsősorban ritkasága, amit tovább fokoz, hogy emellett a gombákat évente egyszer tudják szüretelni, szeptemberben vagy októberben. Barna színű ezért nagyon jól rejtőzködik az avarban, nehéz észrevenni. Rendkívül érzékeny az időjárás változásaira, a túl meleg és a túl száraz sem tesz jót neki, ráadásul az élőhelyét jelentő fenyveseket egy invazív fonálféreg kártevő pusztítja.. Mindezek miatt ma már évi kevesebb, mint 1000 tonna matsutake gombát tudnak gyűjteni.

A termesztésére vonatkozó kísérletek egyelőre kudarcba fulladtak, de nemrég felcsillant a remény, ugyanis a kutatóknak sikerült a matsutake DNS-ét teljesen feltérképezni, ami megnyithatja az utat e különleges gomba üzemi termesztése előtt.

Forrás: www.odditycentral.com