Ízesíts ibolyával, levendulával, rózsával.

Az ehető virágok megfűszerezik az étkezést – különleges ízeket, illatokat, aromákat hoznak a konyhába. Nem csak salátára vagy süti tetejére szórhatjuk őket, de készíthetünk velük ízesített finomságokat is.

Próbáljuk ki az alábbi recepteket!

1. Virágos ecet

  • 2 bögre fehérborecet
  • ½ bögre virágszirom

Adjuk a virágot az ecethez és tegyük hűvös, sötét helyre egy hétre. Ezt követően szűrjük le a virágokat és használjuk a finom ecetet salátákhoz, öntetekhez.

2. Virágos méz

  • 1 bögre virágszirom
  • 450 g méz

Ha erősebb, karakteresebb ízű mézet szeretnénk, használjunk levendulát vagy rozmaringot, ha illatosabbat, akkor rózsát, vagy más virágot. Tegyük a szirmokat, növényi részeket újrahasználható teás tasakba, vagy készítsünk egy csomagocskát, batyut géz, muszlin segítségével, és adjuk a mézhez. Hagyjuk világos, napos helyen egy hétig, ellenőrizve időnként az ízét. Amennyiben jellegzetesebb ízt szeretnénk elérni, tovább is maradhat benne a virág. Amikor már jónak érezzük, vegyük ki a tasakot a mézből.

3. Virágos cukor

  • 2 bögre kristálycukor
  • 1 bögre apróra vágott virágszirom

Keverjük bele a virágot a cukorba, és hagyjuk ott egy hétig, hogy átvegye az ízeket, aromákat. Az így készült cukrot használhatjuk sütikbe, de remekül mutat a koktélospohár szélén is.

4. Virágszirup

  • 1 bögre víz
  • 3 bögre cukor
  • 1 bögre virág

Forraljuk a hozzávalókat össze 10 percig, majd szűrjük le az oldatot, és tartsuk a hűtőben 2 hétig. Remekül használható koktélokhoz, egyéb italokhoz, palacsinta, fagyi vagy más desszertek tetejére.

5. Virágos vaj

  • ½ bögre virágszirom
  • 220 g vaj (nem sózott)

Keverjük bele a szirmokat a puha vajba egy villa segítségével, és formázzunk belőle hengert, amit jól csomagoljunk be folpackkal. Hűtőben hűtsük keményre, könnyen szeletelhető vajat kapunk. A fűszerekkel készült (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring stb.) vaj jól illik a grillezett zöldségekhez, tésztákhoz, az illatos virágokkal készült (pl. rózsa, ibolya, orgona) pedig az édességekhez, palacsintákhoz. Hűtőben 2 hétig eltarthatjuk, fagyasztóban 6 hétig.

6. Virágos vodka

  • 2 bögre vodka
  • ½ bögre virágszirom

Készítsünk saját ízesítésű vodkát kedvenc ehető virágunkból! Egyszerűen csak adjuk a virágokat az italhoz, és hagyjuk összeérni az ízeket 48 óráig, majd szűrjük le. A rózsa és levendula ízű vodka akár koktélokhoz is használható finomság.

Forrás: