Nyugvópontra kerülhet a fellángolt téma.

Engedély és bejelentés nélkül alakítható ki a 80 méternél sekélyebb és házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító létesítmény – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Ezért az arra vonatkozó közigazgatási eljárási illetéket ezentúl nem kell megfizetni, a most benyújtott törvényjavaslat alapján.  Az utóbbi időben sok kerttulajdonos kedélyét felborzoló téma tehát nyugvópontra kerülhet. Ne feledjük, hogy az engedélyezési kötelezettség továbbra is fennmarad a hideg és termálkarszt készletekbe történő beavatkozás esetén, mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül, valamint a gazdasági célú vízkivételek esetében, ugyancsak a mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül. Az erre vonatkozó részletes szabályokat a kormányrendelet fogja meghatározni.

Az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles vízkivételt biztosító vízi létesítményeknél a bírságmentes engedélyezésre vonatkozó moratórium 2018. végi dátumát 2028. december 31. napjára hosszabbítja meg a törvényjavaslat. A hatóságnak vizsgálnia kell az engedély nélkül létesíthető vízi létesítményeket, hogy megfelelnek-e az előírt feltételeknek. Amennyiben valamilyen mulasztás vagy emberi tevékenység miatt meg kell szüntetni ezeket, akkor az ebből eredő kárért az köteles helytállni, akinek a tevékenysége vagy mulasztása miatt a beavatkozás szükségessé vált.

Forrás: Világgazdaság