Egy szent, aki megsejtette a jövőt.

Görögország északnyugati részén, Konitsa városától 22 km-re egy különleges, apró kis kápolnát találunk egy matuzsálem fa törzsében. Nem csoda, hogy az egyedülálló látnivaló még az ország határain túlról is vonzza a turistákat és a híveket.

A Szent Paisziosz tiszteletére szentelt templomocskában csupán két ember fér el.

Az idős fa megégett, amikor a járókelők tüzet gyújtottak, hogy megmelegedjenek vagy talán grillezzenek. Folyamatosan romlott az állapota, a szakemberek attól tartottak, hogy kidől. Azonban egy helybelinek mentő ötlete támadt: belülről kibélelte kővel a hatalmas üreget és zarándokhellyé változtatta a fát.

Kívül egy kis harang is helyet kapott, belül pedig a zarándokok gyertyát gyújthatnak, helyet kapott egy gyertyatartó és három ikon is.

A fa újra zöldell, kihajtott, ami valóságos csoda, ha a törzsében található hatalmas odú méretét nézzük.

A monda szerint Szent Paisziosz, aki az ortodox egyház egyik legkedveltebb figurája, fiatalkorában sokszor járt ezen a környéken, a falvakba tartott, hogy ácsmunkákat és javításokat végezzen a házakon.

Szent Paisziosz elképesztő próféciáiról, számtalan csodatételéről, Isten iránt érzett mély szeretetéről és rejtélyességéről ismert. Az ortodox hívek között óriási népszerűségre tett szert, főként Görögországban, Cipruson és Oroszországban.

A törökországi Kappadókiában, 1924-ben született férfi családjával költözött Görögországba, menekültként, a török-görög lakosságcsere idején. Élete során számtalan híres jövendölése volt a világ eseményeiről, például a török-orosz háborúval kapcsolatban, amely Görögország terjeszkedéséhez vezetett. A szent 69 éves korában, 1994-ben hunyt el. 2015-ben avatták szentté.

A templomban minden év július 12-én megemlékezést tartanak a tiszteletére. Ilyenkor több ezer hívő zarándokol Szalonikibe is, hogy emléke előtt adózzon.

Forrás: greekreporter.com