Ha valaha is próbáltál úgy fogyni, hogy közben számoltad a kalóriákat és a szénhidrátokat, valószínűleg megtapasztaltad: ez nem egy romantikus kapcsolat, inkább olyan, mint egy rosszul sikerült vakrandi a mérleggel. Egy friss kutatás szerint azonban lehet, hogy mindeddig rossz gyanúsítottat üldöztünk – a valódi tettes nem a szénhidrát, hanem az ételek feldolgozottsága! Amikor a tányérunkra friss, természetes alapanyag kerül, a testünk valahogy magától jobban szabályozza az éhségünket – mintha lenne benne egy beépített, józan és diétabarát kis vezérlőpult.

Az ultra-feldolgozott ételek csapdái

A chipsek, cukros üdítők és fagyasztott pizzák világa csábító – színes csomagolás, harsány ígéretek –, de belül ott lapul a diétagyilkos cselszövés: adalékanyagok, ízfokozók, és a „csak még egy falat” varázsa. Ezek az ételek nemcsak hogy kevésbé laktatnak, de szó szerint rászoktathatnak, miközben a tápanyagtartalmuk gyakran a béka feneke alatt van. A kutatások szerint, ha ezek helyett egyszerű, minimálisan feldolgozott fogásokat választunk, sokszor anélkül fogyunk, hogy egyáltalán éhesnek éreznénk magunkat.

Mégsem a szénhidrát a fő ellenség?

A kísérlet, ami mindent megváltoztatott

Egy csoport bátor önkéntes két héten át csak minimálisan feldolgozott ételeket evett, míg a másik társaság bevetette magát az ultra-feldolgozott csodák (és bűnök) világába. Aztán cseréltek. Az eredmény? Az „ipari csodákon” élők naponta átlagosan 500 kalóriával többet vittek be, és bizony a nadrágszíjat is lazíthatták. A friss, egyszerű ételeken élők viszont fogyni kezdtek, pedig a fehérje, zsír és szénhidrát arányok szinte azonosak voltak – csak éppen az evés tempója, a telítettség érzése és a nassolás utáni vágy alakult teljesen másként.

Mégsem a szénhidrát a fő ellenség?

Apró trükkök, nagy változás

Nem kell főzőművésszé válnod vagy saját farmot indítanod ahhoz, hogy javíts az étrendeden. Már az is számít, ha a kekszet dióra, a csokiszeletet friss gyümölcsre, a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre cseréled. A zöldségek, hüvelyesek és teljes értékű gabonák nemcsak hogy segítenek stabilizálni a vércukorszintedet, de feltöltenek energiával, és – ami talán a legfontosabb – nem hagynak óránként a hűtő előtt állni.

És most jöhet a… salátával lefojtott süti?

A fogyás nem feltétlenül a lemondásokról és az önsanyargatásról szól. Inkább olyan, mint egy konyhai nyomozás: keresd meg a tettest a bevásárlólistádon, és cseréld le „jófiúkra”. A tested és a nadrágod is hálás lesz érte.

Mégsem a szénhidrát a fő ellenség?

Forrás: Hall, K.D. et al. (2019). Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metabolism, 30(1), 67–77. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2019.05.008