Üvegházból érkezett időutazó.
A tudósok a Cambridge-i Egyetemen egészen bizarr jelenséget figyeltek meg: egyes génmanipulált paradicsomnövények nemcsak hogy leálltak a normális növekedéssel, hanem elkezdtek „visszafelé fejlődni”. Olyan ez, mintha egy nyári szüret után a kész lecsó hirtelen újra paprikává és paradicsommá akarna szétesni. A növények szó szerint rewindolták az életciklusukat.
Sejtek, amelyek megtanultak visszapörögni
A kutatók egy fejlődésért felelős géncsoportot módosítottak, hogy jobban megértsék a növényi sejtek érettségét. Az eredmény: a sejtek egy része úgy viselkedett, mintha újra fiatal, éretlen állapotba került volna. Ezt a folyamatot nevezik sejtes dedifferenciációnak. Képzeld el úgy, mintha egy nyugdíjas kertész egyszer csak ismét kiskert-tulajdonos gyakornok lenne – a tudás megmarad, de a státusz visszalép.
Paradicsom vagy sci-fi karakter?
A jelenség megmutatja, hogy a növények sejtjei rugalmasabbak, mint gondoltuk. Elméletben ez azt jelenti, hogy a jövőben akár egy darab levélből vagy gyökérből is új, teljes növényt lehetne fejleszteni – egyfajta biológiai másolásként. Másrészt viszont, ha a kontroll kicsúszik a kezünkből, akkor könnyen előállhatnak olyan torz növények, amelyek inkább egy sci-fi filmbe illenek, mint a kertbe.
Magyar lecsó, tudományos tuninggal
Magyarországon a paradicsom nemcsak gasztronómiai alappillér (elég, ha a lecsóra gondolunk), hanem gazdasági jelentősége is óriási. Ha megértjük, hogyan „fiatalodhatnak vissza” a növények, az új utakat nyithat a termesztésben. Elképzelhető, hogy a jövőben egyetlen tőről több szüret is lehetséges lesz – vagy legalábbis tovább tarthat a szezon. Egy biztos: a nagymamák receptjeiben nem kell átírni a hozzávalókat, csak a tudósok noteszében a lábjegyzeteket.
A természet csibészkedése
A természet néha ránk kacsint, és azt üzeni: „ne gondoljátok, hogy már mindent tudtok rólam”. A paradicsom visszafejlődése egyszerre figyelmeztetés és lehetőség. Figyelmeztetés arra, hogy óvatosan kell bánni a genetikai kísérletekkel, és lehetőség arra, hogy jobban megértsük a sejtek rugalmasságát.
Holnapután a piacon?
Ki tudja, lehet, hogy egyszer olyan paradicsompalántát vásárolsz a piacon, amely háromszor is megfiatalodik, mire teljesen beérik. Addig viszont marad a jó öreg kertészkedés – ahol a paradicsom előre nő, nem pedig visszafelé.
Forrás: Cambridge University kutatói, ScienceDaily (2025. április)