Viszlát unalmas tárolók, poros agyagedények! Ezekbe a múzeumokba bármikor szívesen elugranánk!

A currys kolbásztól a széttört szívekig: 10 fantasztikus múzeum következik!

1. Cancún-i Víz alatti Múzeum, Cancún, Mexikó

cacun-museum
Forrás: underwatersculpture.com

A Cancúni Víz alatti Múzeum még azt is felülírja, amit eddig egy interaktív múzeumról gondoltál. A 8 méter mélyen, a víz alatt elhelyezett szobrok Jason de Caires Taylor brit művész alkotásai. Rendkívül élethű, különleges cementből készült alakok néznek vissza ránk, amennyiben magunkra öltjük a búvárfelszerelést és a mélybe ereszkedünk. A sekélyebb részeken alkalmunk van üvegfenekű hajóról is szemlélődni.

2. Összetört kapcsolatok múzeuma, Zágráb, Horvátország

broken-museum
Forrás: brokenships.com

Ismered az érzést, amikor egy évekig tartó szerelemből semmi másra nem emlékszel, csak a szörnyű végére, amit nem tudsz feledni? Itt átérzik a problémádat. Két művész, Olinka Vistica és Drazen Grubisic saját érzelmi mélypontjából akart kigyógyulni, amikor létrehozta a kiállítást. A világ bármelyik részéről befogadják a relikviákat, gyerünk, hagyd itt a fájó emlékeidet te is!

3. Nemzetközi Ufó múzeum és Kutatóközpont, Roswell, Új-Mexikó

ufo-museum
Forrás: upload.wikimedia.org

Mulder ügynök örülne, ha látná: a múzeumi képernyőkön szürke, és nem zöld izéknek vannak a földönkívüliek ábrázolva. Tudj meg mindent a földönkívüliek 1947-es látogatásáról, még azt is, amit a kormányok megpróbáltak elhallgatni! Az igazság vagy ebben a múzeumban van, vagy odaát.

4. Mini üvegek galériája, Oslo, Norvégia

oslo-museum
Forrás: minibottlegallery.com

Ez a múzeum is úgy született, hogy egy lelkes gyűjtő kinőtte a lakása kereteit, és az idő közben hatalmasra nőtt kollekcióját a világ elé tárta. A Föld egyetlen kisüveg múzeuma a bolygó minden pontjáról származó darabokat tudhat magáénak, számtalan üvegformával (és tartalommal) kápráztatja el a látogatókat.

5. Szörnyű művek Múzeuma, Somerville, USA

bad-art-museum
Forrás: museumofbadart.org

Miért tartsunk valamit értékesnek, amikor szörnyű? Unalmas. Egyszerűen pocsék. Kit érdekel, hogy a műértők szerint ez művészet? A kutyám szebbet készít! Neked is volt már hasonló érzésed? Szörnyű szobrok, félresikerült festmények, olyan művek, amelyek annyira rosszak, hogy egyszerűen nem lehet őket figyelmen kívül hagyni. Itt méltó helyükre kerülnek!

6. Az étel anomáliák múzeuma, online

food-museum
Forrás: hanttula.com

Kultúra otthonról! Egyenesen mások tányérjából, a te képernyődre! A honlap nem másra vállalkozik, minthogy megmutatja a természet rettenetes, baljós oldalát, amely talán észrevétlen maradna, ha nem lenne ez az oldal. Ugyan ki ne rökönyödne meg, ha felfedezné, hogy az olvadt karamell cukorka sikít, a kettévágott paprika vészjóslóan mosolyog, a spájzban talált krumpli pedig valójában egy vérengző vámpír?!

7. Fagylalt Múzeum, Bologna, Olaszország

gelati-museum
Forrás: gelatomuseum.com

Ebbe a múzeumba aztán nem kell trükkökkel becsalogatni az érdeklődőket! Ha te is szeretnél mindent megtudni erről a hideg nyalánkságról, akkor itt a helyed! A Bologna mellett található Fagylalt Múzeum feltárja az olasz fagyi titkát. Megtudhatod, hogy mi jelentette a fagyit az egyiptomiaknak, a rómaiaknak, vagy a középkorban. Beavatást nyerhetsz a titokba, hogy miként készül a jeges desszert. Hatalmas mázli, hogy a múzeum mellett fagyizó várja az addigra már alaposan felcsigázott látogatókat.

8. Sulabh Nemzetközi Toilet Múzeum, Új Delhi, India

toilet-museum
Forrás: pri.org

Ez nem pusztán egy porcelán trón-bemutató, annál jóval több! Döbbenetes formák, színek, változatok, amelyek még a legrutinosabbakat is meglephetik. A múzeum céljai közé tartozik az is, hogy a fejlett higiéniát, a harmadik világ tisztálkodási szokásait bemutassa az érdeklődőknek. ezen nem csodálkozhatunk, hiszen az alapítója Dr. Bindeshwar Pathak nagy humanista és szociális reformer hírében áll.

9. Currys kolbász Múzeum, Berlin, Németország

curry-museum
Forrás: currywurstmuseum.com

Igen, tényleg létrehoztak egy múzeumot a kolbásznak. Hol máshol, mint Németországban? Az interaktív kiállításon nemcsak megtudhatunk mindent erről az ételről, de kipróbálhatunk videó játékokat, hallgatózhatunk a ketchup flakonokba, és persze meg is ízlelhetjük a világhíres kolbászkát.

10. Kuala Lumpur Lepke Park, Kuala Lumpur, Malájzia

butterfly-museum
Forrás: klbutterflypark.com

Ki mondta, hogy a múzeumban csak döglött állatok lehetnek? Ez a Lepke Park elképesztő látványt tartogat: a hatalmas kertben több, mint 5000 élő pillangó repked? Így aztán cseppet sem unalmas módon tudhatunk meg mindent, amit a lepkékről tudni érdemes.