Ha csak nem szeretnél udvariatlannak tűnni.Az ünnepeket megelőző időszak tele van feladatokkal: vásárlás, főzés, sütés, takarítás, utazás színesíti a mindennapokat. Ilyenkor sokan feszültek, és mindenki szeretne mindent időben elvégezni. Ezért aztán sokszor nem figyelünk az apróságokra, egy-két udvariatlan mondattal vagy cselekedettel könnyebben bántunk meg másokat.

Íme, néhány alapszabály, hogy mi az, ami tilos a karácsonyi partikon (akár céges, akár baráti vagy családi összejövetelről van szó):

1. Túl korán érkezni

Nehéz kiszámolni a forgalmat a vásárlórohamok időszakában, azonban túl hamar odaérkezni egy meghívásra legalább olyan udvariatlanság, mint túl későn. A házigazdát kapkodásra késztetjük, hiszen biztosan nincs még 1-2 órával előbb készen.

2. Olyan valamit hozni, amit még el kell készíteni

Ne menjünk üres kézzel, de mondjuk egy fél kiló bepanírozott hússal sem, amit „már csak ki kell sütni”. A házigazdának biztosan más teendője is akad, mint a mi ételünk befejezése.

3. Kérdés nélkül elindulni körbenézni

Udvariatlan csak úgy elindulni, ha nem ajánlják fel, hogy megmutatják a lakást. Amennyiben nem jelzik, hogy minden szinten folyik a parti, tilos elindulni a lépcsőkön is a felső szintekre.

4. Pimaszkodni a házigazdával

Még akkor is, ha a legjobb barátod az illető, itt és most tilos ugratni, szívatni, csőbe húzni. Nem illik lefoglalni, csüngeni rajta, hiszen neki mindenkivel szót kell váltania.

5. Helytelen viselkedés az asztalnál

Valószínűleg már gyerekkorban megtanultuk, de nem árt ismételni: nem eszünk bele más tányérjába, nem tolakodunk a svédasztal előtt, és mértéket tartunk, hiszen mások is szeretnének falatozni.

6. Csomagolhatok valamit?

Ha a házigazda van olyan kedves, hogy csomagol otthonra egy kis finomságot, illik megköszöni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ételhordóval sorakozzunk, vagy megkeressük és hazavigyük azt a bort, amit hoztunk, de nem került kibontásra.

7. Egész este a telefonodat bámulni

Ezekre a bulikra azért megy az ember, hogy találkozzon a családtagjaival, barátaival netán megismerjen új embereket, új munkatársakat. Semmiképpen sem azért, hogy folyamatosan sms-eket küldjön vagy a mobilján netezzen.

8. Mindent kritizálni

Negatív kommentekkel illetni az ételt, a műsort, a zenét… csúnya dolog.

9. Nem segíteni a házigazdának

Különösen családi összejöveteleken fordul elő, hogy egy valaki megszakad, miközben mindenki más remekül érzi magát. Ajánld fel a segítségedet, ha azt látod, hogy még a konyhából se tudott kijönni szegény házigazda!

10. Mindent kiposztolni a közösségi médiába

Légy körültekintő a buliról megjelent fotókkal. Nem biztos, hogy a kollegád szeretné magát viszontlátni a világhálón, amint épp spiccesen limbózik.

11. Köszönés nélkül lelépni

Érkezéskor üdvözöljük a vendéglátót, távozáskor pedig mondjunk neki köszönetet! 2-3 udvarias mondat mindenkinek jól esik arról, hogy mennyire jól érezted magadat.

Forrás: www.housebeautiful.com