Hacsak nem vagy nagyon-nagyon elszánt.

Imádsz kertészkedni, de néha jó lenne, ha nem kellene minden nap attól tartani, hogy kiszárad, ha nem locsolsz, hogy megeszi valami, lerágja valaki, megadja magát, ha forró lesz a nyár, kidől mert rossz napja van? Nos, léteznek olyan növények, nagy túlélők, amik gyakorlatilag mindent kibírnak! Róluk akár még el is felejtkezhetsz…

Jó kertészkedést!

1. Kis büdöske (Tagetes patula)

Egyike a leginkább szárazságtűrő, hőséget is elviselő virágoknak. Ő nem fog megsértődni, ha kánikulában elfelejted meglocsolni, ráadásul rengeteg színváltozatban kapható.

2. Kék sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia)

A lepkéket, méheket és egyéb rovarokat is vonzó sudárzsálya igen mutatós dísze a kertnek. Jól bírja a szárazságot, szinte nincs kártevője vagy kórokozója, és talajban sem válogatós.

3. Sásliliom (Hemerocallis)

A sásliliom is számos színben létezik, üde folt a kertben. Ráadásul már maga a levele is mutatós, rendezettséget sugároz. A virágok ugyan csak egyetlen napig virítanak, viszont a növény maga bőségesen ontja egyiket a másik után. Jó hír, hogy nem is kell sokat foglalkozni ezzel a szép növénnyel!

4. Pompás titónia, tűzvirág (Tithonia rotundifolia)

Könnyű nevelgetni, érdemes a virágágyásban helyet szorítani neki. Mutatós narancssárga virágai a nagy melegben is jól érzik magukat, és odacsalogatják a lepkéket is.

5. Aranyvessző (Solidago speciosa)

A mezők szélén is nő, mint a dudva, és a kertben sincs ez másként. Ne törődj vele, hogy nincsenek nagy, pompás virágai, cserébe jól tűri a szárazságot, magasra nő és több színben is kapható. A késő nyáron megjelenő virágok egészen őszig tartanak. A méhek és a pillangók is kedvelik!

6. Kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

Ha rangsorolni kellene, akkor talán a pillangóvirág kerülne a dobogó legfelső fokára az igénytelen kerti növények között. Elegendő elvetni a magokat a burjánzó virágtömeghez. Nevéhez híven a pillangók is előszeretettel látogatják.

7. Gumós selyemkóró (Asclepias tuberosa)

Mindenféle talajban megél ez az évelő, és a csapadékszegény időszakokat is elviseli. Imádják a pillangók!

8. Menyecskeszem (Coreopsis)

Mindenhol megél, hőség, nedvesség, szárazság, gyenge talaj sem foghat ki rajta.

9. Nagyvirágú porcsin (Portulaca grandiflora)

Kedveli a meleget, ideális szegélynövény és a sziklakertekben is jól mutat. Kemény, szukkulens levelei segítenek a forró nyarakat is túlélni, és azt is, ha néha elfelejted a locsolást. Bár egyéves, gyakran újraveti magát.

10. Kleopátra tűje (Cleome hassleriana)

Bárhol megél, ahova csak elszórjuk a magját. Gyakorlatilag kiirthatatlan, ami persze nem mindig jó hír. Pókra emlékeztető, kecses virágait a lepkék, méhek is kedvelik.

11. Kövirózsa (Sempervivum)

Egy megbocsájtó növény (nem lesz mérges, ha elfelejtkezel róla). Különleges, húsos levelei jól bírják a homokos vagy köves talajt is, és bájosan mutatnak kőedényben, dézsában is.

12. Közönséges Cickafark (Achillea millefolium)

Gyorsan nő a nagy melegben is, könnyen terjed a kertben. Számos színváltozatban létezik, a fehértől a sötét rózsaszínig. Jól bírja a szárazságot, a forró, tikkasztó nyarakon is vidáman éldegél.

Forrás: www.mnn.com, Plants You Can’t Kill