Szünetre, hétvégére – tökéletes programot kínálnak!

Szerencsére manapság már Budapesten is rengeteg klassz játszótér van, számos játékkal, szaladgálási lehetőséggel, árnyas fákkal, kényelmes padokkal. Most 13 olyat gyűjtöttünk össze, ahol mindezek mellett még valami különlegességet is becsempésztek a létrehozók.

1. Pom Pom játszótér, Naphegy

A Budán található tematikus játszótér Csukás István zseniális meséjének figuráit kelti életre. A kör alakú tér központi részén találjuk Gombóc Artúr, Festéktüsszentő Hapci Benő és Madárvédő Golyókapkodó házát. Felmászhatunk a Gombóc Artúrt szállító hajóra, bebújhatunk a vonatba, amiről a csokirajongót letessékelték a túlsúlya miatt. A Szomorú Szamovár itt kútként ad vizet, a padon pedig lőhetünk egy fotót Picurral is. A figurákat Sajdik Ferenc tervei alapján Peredy Zoltán és Jarosch Imre iparművészek készítették.

Pom Pom játszótér, Naphegy hellobaby.hu

2. Vuk játszótér, I. kerület, Szirtes út-Bérc utca sarka

Itt aztán van minden, amire a kisgyerekek vágynak! Rókavár, csúszda, hinták, homokozó, és körben a bűbájos mesefigurák. Unka, a béka, a részeg libák, és persze a rókacsalád apraja és nagyja helyet kapott a kerületben lakó Dargay Attila, a Vuk rajzolójának emlékére épített játszótéren. Még egy óriási sakktábla is befért, hogy a rohangálás után egy kicsit elmélyültebb játékkal is leköthessük a gyerekek figyelmét.

Vuk játszótér, I. kerület minimatine.hu

3. Cerka-firka játszótér, Gellérthegy, Búsuló juhász (Citadella)

A színes ceruzás játszótér zöld környezetben várja a játszani vágyókat. A jópofa ceruzahegyező mellett talajba épített trambulin, és mindenhol szétszóródott ceruzák fogadják a gyerekeket.

Cerka-firka játszótér repulofotos.hu

4. Bóbita irodalmi játszótér, Kárpát u. 23., a RaM Colosseumnál

Életre kelt a vers: a kapolcsi Ilona-malom Műhely jóvoltából beköltözött ide a Weöres-versből ismert tündér a békák, sáskák, szárnyas és szárny nélküli malacok seregével. Mintha a költő íróasztala elevenedne meg a félbehagyott alkotás közben. A gyerekek maguk is alkotóvá válhatnak, több helyen szabadon lehet rajzolni!

Bóbita irodalmi játszótér minimatine.hu

5. Ökojátszótér, Margitsziget

A Green Sweden-program keretében átadott játszótéren az elemek egytől egyig természetes anyagokból készültek, ez az ország egyetlen ökojátszótere. Az ökologikus játszóterek létrehozásában nagy szerepet játszik a speciális mozgásvilág, és a környezettudatosságra nevelés is.

Ökojátszótér, Margitsziget minipest.hu

6. Hajógyári-sziget, Óbuda

Fantasztikus csúszdáiról sokan ismerik; több hosszú, egyenes és kanyargós, nyitott és fedett csúszda helyet kapott itt. Igazi gyerekparadicsom!

Játszótér, Hajógyári-sziget, Óbuda s-ter.hu

7. Budavári Mátyás király játszótér, Szentháromság tér

A Budai várban, a Mátyás templom közelében épült játszótér a történelemben is visszarepít: a várbörtönnel felszerelt várban igazi királyoknak, úrhölgyeknek érezhetik magukat a lurkók.

Budavári Mátyás király játszótér, Szentháromság tér Kőrösi Tamás – We Love Budapest

8. Zöld Péter játszótér, Millenáris Park

Népmesei alakok kelnek életre a budai játszótéren, ahol a gyerekek a történetbe csöppenve próbálhatják ki a színes, díszes elemeket.

Zöld Péter játszótér, Millenáris Park epiteszforum.hu

9. Békás játszótér, III. kerület, Templom utca

A névadó béka társaságában, egy kicsit a mocsárvilágba helyezkedve bújkálhatnak, mászhatnak-csúszhatnak a gyerekek.

Békás játszótér, III. kerület, Templom utca Kőrösi Tamás – We Love Budapest

10. Természetfotós játszótér, Füvészkert

Igazi különlegesség, egy kis bunki várja a látogatókat. A mYnest néven futó, félig mászóka, félig madárlesszerű építményben a kicsik testközelből tapasztalhatják meg az odaröppenő állatok közelségét.

Természetfotós játszótér, Füvészkert jozsefvaros.hu

11. Margaréta utcai játszótér, XII. kerület

A Margaréta játszótér közel a MOM Parkhoz várja a gyerekeket. Virágok, gombák, traktor és állatkák között, ritkának számító játszótéri elemekkel felszerelkezve – érdemes felkeresni ezt a hangulatos helyet!

Margaréta utcai játszótér, XII. kerület hegyvidek.hu

13. Rumini játszótér, I. Mária tér

A gyerekeket kedvenc kisegerük várja függőhíddal, Pelevári bazárral, hintákkal, a Moszkva tértől egy percre.

Rumini játszótér s-ter.hu

Felhasznált források: Life of Budapest, We Love Budapest, Minimatiné