Legalábbis így biztosan ne…
Nem titok, hogy a szavatossági idő csak egy tájékoztató jellegű dátum. Az, hogy valójában meddig fogyasztható még egy étel, bőven a saját megítélésünkre van bízva. Íme pár jel, ami alapján már feltétlen megfontolandó, hogy inkább mást vacsizzunk az este.
Amikor zöld a krumpli
Vagy amikor keserű. Mindkét tünet a szolanin toxin jele is lehet, ami bizony makacs vegyület, főzés után is az ételben marad.
Amikor avas
Mindegy miről legyen szó, ha megavasodik, jobb ha kidobjuk. Ha valaminek csak egy bizonyos része romlott meg, az avas részt ki tudjuk belőle vágni. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy ne csak a már pont megromlott résztől váljunk meg, vágjuk ki a környékét is!
Amikor penészes bármi…
ami ugye nem sajt. A penész csak ritkább esetben nemes, szóval te semmiképp ne legyél vele kegyes!
Persze nem minden romlott, ami annak látszik. A megbarnult gyümölcsök, hiszen többségét megvédi a külső héj, alkalmas emberi fogyasztásra, legfeljebb kevésbé gusztusos. Sőt, a megsavanyodott tejet is bátran megihatnánk, ha akarnánk. Valószínűleg nem akarjuk, de főző alapanyagnak még akkor is tökéletes lehet.