Sárga szirmok.

A hérics (Adonis) a boglárkafélék családjába tartozó növénynemzetség. Hazánkban 4 héricsfaj él, az erdélyi, a lángszínű, a nyári és a tavaszi, valamint egy hibridfaj, a volgamenti.

A volgamenti hérics (Adonis volgensis) az erdélyi és a tavaszi hérics hibridje, nálunk csak a Maros-Körös közelében él. Hazánkban éri el elterjedési területének nyugati határát, a Csorvási löszgyepen található legnagyobb őshonos állománya Magyarországon. Hasonlít a tavaszi héricsre, de a levélsallangok kicsit szélesebbek. Fokozottan védett növény, természetvédelmi értéke tövenként 250 ezer Ft.

A gyönyörű sárga virágok már szirmot bontottak a meleg télnek köszönhetően, a szokásosnál korábban. Normál esetben februárban szoktak leghamarabb megjelenni a virágok.

Érdekesség, hogy 1935-ben Herkner Zoltán vasúti főmérnök figyelt fel a virágokra Csorvás és Orosháza között vonatozva. A Csorvási-löszgyepen belül négy területrészen találhatunk volgamenti héricseket. Szaporítása rendkívül nehéz, ezért a tövek megóvása az eredeti termőhelyükön szakemberek feladata. 2021-ben például a virágzási csúcs idején 1688 tő virágban gyönyörködhettünk.

Idén a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyepen az első virágokat január 9-én észlelték az Igazgatóság munkatársai.

Az első virágok szinte a talajfelszínen nyílnak, gyűjtik a nap melegét, hidegben és éjszakára becsukódnak, így kevésbé fagynak el. A korán megjelenő növények igen jól bírják, ha később fagy éri őket vagy esetleg hótakaró alá kerülnek. Később áprilisban, a csúcsvirágzás idején a 20-30 cm-es magasságot is elérik virághajtásaik.

Forrás: www.kmnp.hu