Pogány kultusz.

Uplistsikhe a világ és a mai Grúzia egyik legkülönösebb látnivalója. A települést a késő bronzkorban alapították, kb. i.e. 1000-ben és egészen a 13. századig lakott volt. Az ősi, 3000 évesnek vélt város a kereszténység előtti időkben hatalmas vallási központként, a pogány kultusz szentélyeként működött.

’Uplistsikhe’ – a szó annyit tesz: Isten erődítménye. A város még a keresztény hitre való áttérés után is közel egy évezredig virágzott, végül a mongolok pusztították el a 13. században.

A régészeti feltárások során rendkívül értékes, a késő bronzkortól és késő középkorig tartó időszakból származó leletek kerültek napvilágra.

A régészek számos templomot tártak fel, amelyek a feltételezések szerint a Nap istennőjéhez épültek még a kereszténység megérkezte előtt. Amikor az utóbbi világvallás a grúz területekre ért, a város elveszítette korábbi jelentőségét, mivel a keresztény kultúra új központjai kerültek előtérbe Az élet azonban folytatódott Uplistsikhe-ben is, sőt egy rövid ideig a két hit egymás mellett létezett.

A sziklába vájt komplexum alapvetően három részre osztható: a déli, alacsonyabban fekvő, a középső és a felső területekre, ezek összesen kb. 8 hektárt foglalnak el. A legnagyobb a középső rész, amiben számos sziklaformációt találunk, az alsóbb résszel egy szűk, sziklába vájt hágó és egy alagút köti össze. A középső ’utcából’ keskeny átjárók, helyenként lépcsők nyílnak a különféle formációk felé.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Юлия (@valeeva_uli) által megosztott bejegyzés

A 19. században Uplistsikhe több réteg por és homok alatt feküdt. Hatalmas erőfeszítések árán sikerült kiszabadítani, a feltáráson számos szakértő dolgozott, akik megtisztították, megerősítették, restaurálták ezt a kiemelkedő történelmi emléket. A gondos munkáknak és alapos tanulmányozásnak köszönhetően a grúz kultúra ezen kincse ma már a Világörökség része.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@cncalavia által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@cncalavia által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com