Leucizmus.

Az egykori Seneca Army Depot egy katonai bázis volt az amerikai New York államban. Területén él a világ legnagyobb fehérszarvas-csordája.

Ezek az állatok nem albínók, hanem a fehérfarkú szarvas természetes változatai. Ez a szarvas általában barna színű, azonban ritka esetben leucisztikus, ami azt jelenti, hogy a szőrzetben hiányzik a pigmentáció, a szemük viszont a megszokott barna színű. A leucizmus pigmentszegénységgel jár, a bőr nem termel festékanyagot, de a lágyabb szövetek, pl. a szem igen.

A természetben ez a feltűnő, fehér szín könnyű célponttá teszi az állatokat mind a vadászok, mind a ragadozók (pl. prérifarkas) számára, azonban ezt a csordát egy 39 km hosszú kerítés védi, amit 1941-ben emeltek a Seneca katonai bázis köré.

Az állatokat különös gonddal óvták, megtiltották, hogy kilőjék őket, így az egyedszámuk igen nagyra duzzadt.

https://www.instagram.com/p/B7tH0SvFiy1/?utm_source=ig_embed

A fehér szarvasok a hadsereg védelmét élvezték egészen az 1990-es évekig, amikor bezárt a katonai létesítmény. Ezt követően a helyiek és önkéntesek törődtek az állatokkal, majd egy ügynökség vette át a terület tulajdonjogát, miután a katonai bázis hivatalosan is bezárt. 2006-ban pedig elindultak az első túrák az állatfarmon.

https://www.instagram.com/p/Brp1mzKARBT/?utm_source=ig_embed

Később a terület gazdát cserélt, de hiába próbálkoztak a túrák újraindításával, az erőfeszítéseiket nem koronázta siker. A farmnak most új tulajdonosa van, ők ismételten a programok beindításán fáradoznak.

https://www.instagram.com/p/BpA48c8B7YG/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/B3IZ-owg_0T/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/B2pM-HiFbnh/?utm_source=ig_embed

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: BrianAdler/Wikimedia Commons