Fagerendás házak közt.

Brazíliában, Blumenau városától kb. 30 km-re északra fekszik egy település: Pomerode. Nevét onnan kapta, hogy az első telepesek Pomerániából, német nyelvterületről érkeztek ide.

A várost több, mint 150 évvel ezelőtt alapították és még napjainkban is a 25 ezer lakos mintegy 90%-a németül beszél.

Pomerode vélhetően a „legnémetesebb város Brazíliában”. Ez azonnal szembetűnik, amint a látogató megérkezik a városba az íves kapun keresztül. Minden egyes villa, épület tradicionális német stílusban, zömmel téglából, fagerendás homlokzattal épült.

Fotó: Mathias Fingermann/Flickr

Pomerode azonban nem az egyetlen német település a dél-amerikai országban. Az első kivándorlók az 1824-es hullámmal érkeztek, de 1848-ban a forradalmakat, majd később a világháborút követően is fellendült az emigráció. 1824 és 1969 között összesen 250 ezer német hagyta ott azért a hazáját, hogy Brazíliában kezdjen új életet. Az itt élő leszármazottak a negyedik legnagyobb bevándorló közösséget alkotják a portugálok, spanyolok és olaszok után.

Fotó: Marinelson Almeida/Flickr
Fotó: Marinelson Almeida/Flickr

Noha Brazíliába jóval kevesebb német érkezett, mint például az Egyesült Államokba, a kivándoroltak hatása az etnikai összetételben is érződött. Főleg azért, mert a német családokban nem ritkán akár 10-15 gyermeket is neveltek.

A 20. század jó részében a nyelvhasználat szigorúan szabályozva volt, elnyomták és tiltották a német beszédet. Szerencsére napjainkban már az itt élő német származású lakosok is ápolhatják kultúrájukat, például az iskolában is tanulnak németül.

Fotó: Juliano Mendes/Flickr

Forrás: www.amusingplanet.com