Az aggodalom az élet velejárója, de nem mindegy, hogy mekkora szerepet hagyunk neki az életünkben.

Valós, vagy vélt félelmek hada tud stresszt generálni, ami rövid távon tud cselekvésre sarkallni, de hosszú távon inkább csak megbénít és rossz érzéssel tölt el. A kontrollálatlan negatív gondolatok könnyedén el tudnak hatalmasodni az emberen, vázolva a legrosszabb forgatókönyveket és már be is költözött a szorongás. De, mit tesznek azok az emberek, akik nem aggódnak annyit? Nekik sem feltétlen könnyebb az életük, de másképp állnak a dolgokhoz:

A jelenre koncentrálnak!

Ez a nyugalom egyik kulcsa, hogy ugyan átgondolják az aktuális döntésük jövőbeli következményeit, de nem vázolják fel a legrosszabb lehetőségeket. Az adott pillanat szerinti legjobb döntést hozzák és arra figyelnek, ami éppen most van. Például, gondolhatunk arra szétázva egy buszmegállóban állva, hogy az út további részében az autók, majd lefröcskölnek és jól is meg is fogunk fázni (a jövőben, ugye) vagy állhatunk ott vizesen és megláthatjuk a távolban feltűnő szivárványt, amíg várjuk a buszt, ami hazavisz majd a száraz ruhánkhoz, amit jól fog esni felvenni.

Tudatosak!

Nem hagyják, hogy a negatív gondolataik csak úgy zabolátlanul vágtassanak. Tudatosan nem hagyják az elméjüket elkalandozni a negatív spirál irányába.

Kockázatvállalóbbak!

Nem gondolják túl a dolgokat és gyorsan döntenek, míg az aggodalmasabb embereket lebénítja a rengeteg sok rossz dolog, ami esetleg bekövetkezhet.

Kívülről is szemlélik a dolgokat!

Nagyon hasznos tud lenni, néha egy kicsit hátralépni és megnézni külső szemlélőként az adott problémánkat. Objektíven már nem biztos, hogy olyan tragikusnak tűnik, ha az egészet látjuk. A megoldást keressük és nem a problémát fokozzuk!

Magabiztosak!

Ez egy nagyon fontos része a dolognak! Hinni magunkban, hogy bármi következzék is, azt meg fogjuk tudni oldani! Vagy, ha egyedül nem megy, akkor megtaláljuk a megfelelő segítséget. Ez könnyedén mérsékli az aggodalmakat.

Optimisták!

A legjobb végkimenetelre számítanak. Minden rosszban van valami jó és minden jóban van valami rossz. Ez így működik, de rajtunk múlik melyikkel foglalkozunk inkább.

Ha úgy érzed aggódsz, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Ez valóban az én problémám?
  • Tudom irányítani az eseményeket?
  • Tudnék még valamit tenni az ügy érdekében?
  • Most fog bekövetkezni a krízishelyzet?

Ha ezekre ‘nem’ a válasz, akkor fölösleges aggódni. Ha a válasz ‘igen’, akkor tegyél meg minden tőled telhetőt, amin meg nem tudsz változtatni, amiatt szintén nem kell annyit aggódnod.