Tápanyag és környezetvédelem.

Vélhetően nem sok ember van, aki szőröstül-bőröstül falja be a banánt: a gyümölcs héját lehúzva szoktuk a belsejét elfogyasztani. Pedig akad olyan táplálkozási szakértő, aki szerint nem kellene ezzel bajlódnunk, hanem ugyanúgy, mint mondjuk az almát, a banánt is a héjával együtt kéne megennünk.

Egy ausztrál dietetikus, Susie Burrell blogjában hívja fel a figyelmet arra, hogy egy egész banán befalatozása nem csak a környezetünket védi, de a mi tápanyagbevitelünket is növeli.

Hiszen a szervezetünkbe így plusz rostanyag kerül, mivel a banánhéj nem kevés élelmi rostot tartalmaz. Ráadásként 20%-kal több B6-vitamin és C-vitamin is kerül a szervezetünkbe, nem beszélve a káliumról és a magnéziumról! A Szöuli Nemzeti Egyetem vizsgálatai szerint a sárga héj többszörösen telítetlen zsírokat és esszenciális aminosavakat is tartalmaz. A kálium különösen fontos a szervezetünknek – segít a vérnyomást szabályozni, de emellett egészségesen tartja a szívet és a veséket is.

No de őszintén: lenne kedved beleharapni egy egész banánba? Valljuk be, nem túl vonzó ötlet…

Vagy azután kellene elrágcsálnunk a héjat, hogy elfogyasztottuk a belsejét?  Nos, van itt egy fontos figyelmeztetés Burrell részéről: ő azt tanácsolja, hogy semmiképp se együk meg egyben a banánt, hanem főzzük meg a héjat magában, így lebomlásra kerülnek a kemény sejtfalak, könnyebben felvehetővé válnak a tápanyagok, és nekünk sem kell a kellemetlen rágódással vesződnünk, mintha egy cipőtalpat harapdálnánk.

Burrell egyelőre magányos harcosa a banánhéj fogyasztásának – a tömegek ugyanis továbbra is kidobják a héjat.

Csak az Egyesült Államokban évi 12 milliárd banánhéj landol a kukákban vagy valahol máshol – arról nem is beszélve, milyen potenciális veszélyforrást jelenthet, ha valaki rálép és elcsúszik.

Amellett, hogy a héj elfogyasztása előkészületeket is igényelne (hiszen meg kellene főzni), komoly aggodalomra ad okot az is, hogy a burok tele van növényvédő szerekkel és kemikáliákkal, hiszen köztudott, hogy a banánt termesztése során kezelik azért, hogy ne kezdjen idő előtt érni, barnulni, szépen mutasson a polcon. Úgyhogy mi élünk a gyanúval, hogy akárhány szakértő is ajánlja majd, továbbra se hajlik senki se arra, hogy megegye a keserű és rágós héjat.

Forrás: www.mnn.com