Jegyeket, bérleteket!

Sajátos stratégiát választ a térhódításhoz az olasz veréb: vasúti gabonaszállító kocsikba reppen be, ott búzát eszeget, majd akár 100 km-rel arrébb elhagyva a vagont megtelepszik a környéken. Az olasz veréb a házi veréb és a mediterrán vidékeken élő berki veréb hibridje.

A berki veréb jellemzően Spanyolország, a Kanári-szigetek, Észak-Afrika, Dél-Európa és Kis-Ázsia vidékén fordul elő. A vízben gazdag vidékeken érzi magát a legjobban. Már Magyarországon is megfigyelték, először Bácsborsódon írták le 2014-ben, ekkor költését is sikerült bizonyítani. Külsőre nagyon hasonlít a házi verébre, azonban vele ellentétben hazánkban rendkívül ritka, mindössze néhány példányát sikerült eddig megfigyelni.

Rózsa Lajos biológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója új tanulmányában amatőr madarászok megfigyelései alapján jutott érdekes eredményre két inváziós verébfaj, a berki és az olasz veréb hazai terjedését illetően.

Fotó: Cesco77 (Francesco Canu)/Wikimedia Commons

A tanulmány kihangsúlyozza, hogy a hazai madárvilág feltérképezésében óriási szerepet játszanak az amatőr madármegfigyelők, akik valójában egy profi felszerelésével és tudásával, hihetetlen elszántsággal járják az országot, hogy ritka madarak feltűnését dokumentálják.

Rózsa Lajos biológusnak szemet szúrt, hogy a madarak mindig vasútállomások közelében bukkannak fel, ismert költőterületüktől nagyon távol, mint például Pécsen vagy Szombathelyen.

A verebek terjedéséről tudni kell, hogy nagyon lassú, születési helyüktől életük során nemigen távolodnak 2-3 kilométernél messzebb. A szakember feltételezése szerint az említett két faj a Balkánról érkező gabonaszállítmányokkal érkezik és halad tovább: egész egyszerűen a búzát dézsmáló verébre rácsukják az ajtót, és csak a végállomáson nyitják ki. A feltételezést alátámasztani látszik a hasonlóan ritka vörhenyes fecske terjedésével való összevetés is – utóbbi faj nem repül be a tehervagonokba, és jóval messzebb is észlelték azokat a vasútállomásoktól.

Az elmélet bizonyítását nehezíti, hogy jelenleg nagyon kis egyedszámról, összesen öt berki verébről, valamint egyetlen olasz verébről beszélünk. Más munkák esetén ez persze túl alacsony példányszám lenne, de itt éppen a rendkívül ritka kóborlók előfordulásának elemzéséről van szó.

Ami viszont jó hír, hogy hiába idegenhonos madár, a berki veréb szerencsére nem tűnik veszélyes inváziós fajnak. A mediterrán térségben láthatóan nem szorítja ki sem a házi, sem a mezei verebet, békésen megférnek egymás mellett.

Forrás: greenfo.hu